Obsahujú aj alantoín, ktorý má hojivé a regeneračné účinky, urýchľuje hojenie slizníc i pokožky.
Liečia žalúdok i črevá
Pri nechutenstve si môžeme pomôcť šťavou zo surových zemiakov, a to aj pri dlhodobejšej kúre. Čerstvá zemiaková šťava je vhodným prírodným prostriedkom pri zápale žalúdka, pri liečbe zápalu čriev a pri hemoroidoch.
Pozor na jed
Zemiaky obsahujú jedovatý alkaloid solanín, ktorý sa nachádza v kvetoch, plodoch a klíčkoch. Pri otrave prichádzajú pocity nevoľnosti, závraty a zrakové problémy. Najviac jedovaté bývajú staré zemiaky a všetky ich zelené časti.
Rýchly recept: Kura pečené so zemiakmi, s majonézou a cesnakom
Potrebujeme:
1,5 kg kuraťa, 200 g majonézy, 5 strúčikov cesnaku, 1 kg zemiakov, 50 g masla
Postup:
1. Kurča pokrájame a kúsky rozložíme, potrieme soľou a korením. Majonézu zmiešame s prelisovaným cesnakom, zmesou potrieme kurča a necháme marinovať tri hodiny v chladničke.
2. Zemiaky nakrájame na štvrtiny, osolíme, okoreníme a potrieme rozpusteným maslom. Dobre premiešame.
3. Na naolejovaný plech na pečenie dáme do stredu marinované kurča. Okolo rozložíme zemiaky a pečieme asi 90 minút pri teplote 180 °C.
Tip lenivého labužníka
Uvarené zemiaky, cibuľu a jablká olúpeme, zemiaky nakrájame na plátky, cibuľu najemno, jablká na rezance, uhorky nasekáme, v mise zmiešame zemiaky s jablkami, uhorkami a cibuľou, pridáme majonézu, horčicu, ocot, cukor, čierne korenie, trochu vody, soľ a premiešame.