Nechýba v nej ani betakarotén, kyselina listová a tiamín. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Červená kapusta je navyše bohatá na prospešné antioxidanty.
Zdravá šťava
Výskumy preukázali, že kapustová šťava má priaznivé účinky na žalúdočné a dvanástnikové vredy. Čas liečenia sa u pacientov, ktorí štyrikrát až päťkrát denne pili pohár čerstvej kapustovej šťavy, skrátil na dva týždne a ustali u nich aj bolesti žalúdka.
Kyslá liečiteľka
Najemno nakrájané hlávková kapusta, ktorá prešla bakteriálnym kvasením, je dokonca ešte zdravšia ako surová, obsahuje množstvo užitočných mikroorganizmov a enzýmov, ktoré okrem iného zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
Rýchly recept: Šalát s vyprážanou husacou pečeňou a kapustou
- 300 g husacej pečene
- 150 g kapusty
- 200 g cherry paradajok
- 200 g hlávkového šalátu
- 2 kl sezamových semienok
- 2 kl olivového oleja
- 2 kl rastlinného oleja
- 2 kl jablčného octu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Husaciu pečeň okoreníme, urestujeme na rastlinnom oleji domäkka a osolíme. Hlávkový šalát dobre opláchneme a osušíme, cherry paradajky rozpolíme.
- Na tanier uložíme naspodok pečeň, na ňu dáme rozkrojené paradajky a listy hlávkového šalátu.
- Olivový olej zmiešame s jablčným octom a zalejeme šalát. Na záver posypeme šalát najemno nasekanou kapustou a sezamom.
Tip lenivého labužníka
Kyslú kapustu prepláchneme vodou, nakrájame na malé kúsky, vložíme do misy, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, na kocky nakrájanú cibuľu a nakrájané jablká, všetko osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme rastlinným olejom.