Päť vecí, ktoré budeme potrebovať
Ovocie
Pred zaváraním musíme ovocie dôkladne prebrať a druhy s bielou dužinou (jablká, hrušky) po olúpaní vložíme do vody s octom alebo citrónovou šťavou.
Teplomer
Klasický ortuťový zavárací teplomer má ochranné kovové puzdro a má stupnicu s označením teplôt od 30 do 100 °C, na trhu sú však aj digitálne teplomery.
Kôpor
Nielenže kôpor chutí ako prísada do zaváranej zeleniny, ale aj pomáha – rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a uvoľňuje kŕče.
Kyselina citrónová
Základným konzervačným prostriedkom pri zaváraní je práve kyselina citrónová, podporuje proces rôsolovatenia a zvýrazňuje chuť ovocia i zeleniny.
Vanilkové struky
Bývajú súčasťou mnohých zavarených pochúťok, struk vanilky sa považuje aj za liek, má svoje miesto pri liečbe horúčky, povzbudzuje srdcovú činnosť.
Čistota nadovšetko
Keď sa pustíte do zavárania, netreba zabudnúť na základné pravidlo – poháre aj viečka majú byť čo najčistejšie. Viečka preto aspoň desať minút vyvaríme v horúcej vode, poháre takisto, najmä tie na marmelády, ktoré sa nesterilizujú.
Zhoda teplôt
Pri zaváraní je dôležité, aby teplota vody na začiatku varenia bola zhruba rovnaká ako teplota obsahu pohárov. Takže poháre so studeným obsahom zalejeme studenou vodou, poháre s teplým obsahom vodou teplou.
Zaváraná červená repa s bielou kapustou a cibuľou
Potrebujete:
- 1 kg červenej repy
- 1 kg čerstvej bielej kapusty
- 200 g cibule
- 250 ml octu
- 2 PL soli 2
- pol PL cukru
Postup:
- Cviklu dobre umyjeme a dáme variť asi na pol hodiny. Uvaríme ju domäkka, scedíme a po vychladnutí ju nastrúhame nahrubo.
- Kapustu nastrúhame. Cibuľu nakrájame na tenšie polkolieska. Kapustu a cibuľu zmiešame a povaríme v náleve z vody, octu, soli a cukru 4–5 minút.
- Potom zmiešame všetky suroviny dohromady a plníme do pohárov. Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.