Päť vecí, ktoré potrebujete, ak vás čaká zaváranie

Aj vás ešte čaká domáce zavárenie? Tak si potom s nami pripomeňte, na čo nehodno zabudnúť.

06.09.2014 14:00
zaváranie Foto:
Viečka preto aspoň desať minút vyvaríme v horúcej vode, poháre takisto, najmä tie na marmelády, ktoré sa nesterilizujú.
debata

Päť vecí, ktoré budeme potrebovať

Ovocie

Pred zaváraním musíme ovocie dôkladne prebrať a druhy s bielou dužinou (jablká, hrušky) po olúpaní vložíme do vody s octom alebo citrónovou šťavou.

Teplomer

Klasický ortuťový zavárací teplomer má ochranné kovové puzdro a má stupnicu s označením teplôt od 30 do 100 °C, na trhu sú však aj digitálne teplomery.

Kôpor

Nielenže kôpor chutí ako prísada do zaváranej zeleniny, ale aj pomáha – rozširuje cievy, znižuje krvný tlak, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a uvoľňuje kŕče.

Kyselina citrónová

Základným konzervačným prostriedkom pri zaváraní je práve kyselina citrónová, podporuje proces rôsolovatenia a zvýrazňuje chuť ovocia i zeleniny.

Vanilkové struky

Bývajú súčasťou mnohých zavarených pochúťok, struk vanilky sa považuje aj za liek, má svoje miesto pri liečbe horúčky, povzbudzuje srdcovú činnosť.

Čistota nadovšetko

Keď sa pustíte do zavárania, netreba zabudnúť na základné pravidlo – poháre aj viečka majú byť čo najčistejšie. Viečka preto aspoň desať minút vyvaríme v horúcej vode, poháre takisto, najmä tie na marmelády, ktoré sa nesterilizujú.

Zhoda teplôt

Pri zaváraní je dôležité, aby teplota vody na začiatku varenia bola zhruba rovnaká ako teplota obsahu pohárov. Takže poháre so studeným obsahom zalejeme studenou vodou, poháre s teplým obsahom vodou teplou.

Zaváraná červená repa s bielou kapustou a cibuľou

Potrebujete:

  • 1 kg červenej repy
  • 1 kg čerstvej bielej kapusty
  • 200 g cibule
  • 250 ml octu
  • 2 PL soli 2
  • pol PL cukru

Postup:

  1. Cviklu dobre umyjeme a dáme variť asi na pol hodiny. Uvaríme ju domäkka, scedíme a po vychladnutí ju nastrúhame nahrubo.
  2. Kapustu nastrúhame. Cibuľu nakrájame na tenšie polkolieska. Kapustu a cibuľu zmiešame a povaríme v náleve z vody, octu, soli a cukru 4–5 minút.
  3. Potom zmiešame všetky suroviny dohromady a plníme do pohárov. Sterilizujeme pri 80 °C 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zaváranie #teplomer #cukor #čo potrebujete #päť vecí

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...