Má veľa kyseliny citrónovej a jablčnej, ale nižší obsah vitamínu C, napriek svojej kyslosti. Má však veľa vitamínov skupiny B, vďaka čomu je osožná pre krvný obeh, krvotvorbu, zlepšuje pokožku a vlasy a posilňuje nervovú sústavu.
Bohatstvo vlákniny
Rebarbora má tiež dostatok vlákniny, zásluhou ktorej sa upravuje vylučovanie – likviduje zápchu. Pri problémoch s prekyslením žalúdka či častých hnačkách ju však treba konzumovať opatrne. U malých detí môže spôsobiť obličkové ťažkosti.
Stopková dobrota
Rebarbora je druh zeleniny, z ktorej používame stopky zelenej alebo ružovej až červenej farby, nakladáme s ňou ako s ovocím, pripravujú sa z nej múčniky s tvarohom, náplne do knedlí, ovocné polievky, kompóty, zaváraniny či koláče.
Rýchly recept: Hrnčekový rebarborový koláč so škoricovou posýpkou
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- prášok do pečiva
- 2 vajcia
- pol hrnčeka krupicového cukru
- pol hrnčeka oleja
- pol hrnčeka mlieka
- 10 stopiek rebarbory
Posýpka:
- 9 PL hrubej múky
- 9 PL kryštálového cukru
- 5 PL masla
- kl škorice
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme vajcia, cukor, olej a mlieko. Dôkladne premiešame, až kým vznikne hladké cesto. Cesto nalejeme na vysypaný menší, ale vysoký plech.
- Rebarboru umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Tie potom rovnomerne rozložíme na cesto.
- Múku, cukor, maslo a škoricu dôkladne prepracujeme na posýpku, ktorou posypeme koláč a upečieme ho pri 190 °C.
Tip lenivého labužníka
Rebarboru ošúpeme, nakrájame na plátky, rozpolíme, vo vode s cukrom varíme 2–3 minúty, necháme vychladnúť, reďkovky nakrájame na tenké kolieska, hlávkový šalát natrháme, rebarboru, reďkovky a šalát zmiešame, pridáme smotanu, olej a premiešame.