Príprava piškótového cesta i marhúľ

Aj veľké letné plody patria na koláče.

24.08.2014 11:00
ingrediencie, cesto, múčnik, pečenie Foto:
Základom piškótového cesta je tuhý sneh.
debata

Prísada do snehu

Pri príprave piškótového cesta sa uplatní osvedčený postup, ktorý spočíva v tom, že na začiatku ušľaháme čo najpevnejší sneh z bielkov, pričom je dobré do bielkov kvapnúť trochu citrónovej šťavy alebo pridať štipku soli. Do pevného snehu potom po lyžiciach zašľaháme cukor.

Dlane ako nástroj

Pred pečením koláča treba marhule zľahka pogúľať v dlani, potom sa budú dať ľahšie odkôstkovať. Ak sa chceme pohodlne zbaviť šupky, ponoríme plody marhúľ na chvíľu, stačí na desať sekúnd, do vriacej vody, potom ich rýchlo schladíme a následne olúpeme.

Vareškov tip: Torta s broskyňami

Formu vyložíme piškótami, uvaríme trošku instantnej kávy, pridáme do nej vanilkový cukor, rum a polejeme piškóty, na ktoré rozložíme broskyne. Uvarený puding zmiešame s tvarohom a cukrom a ušľaháme. Rozotrieme na broskyne, posypeme orieškami a polejeme čokoládou.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na marhuľový koláč

Marhule
Ak použijeme tvrdšie plody marhúľ, treba ich pred samotnou prípravou ovocného koláča nakrájať na menšie kúsky alebo len krátko povariť v osladenej vode.

Plech na pečenie
Moderné plechy majú kvalitnú nepriľnavú vrstvu, ktorá zaručuje minimálnu možnosť pripečenia a vďaka tomu je zaistené ľahké a pohodlné čistenie.

Kryštálový cukor
Tradične používaný druh cukru sa hodí na pečenie podľa klasických receptúr, vrátane prípravy základných druhov cesta – kysnutého, lineckého či treného.

Rastlinný tuk
Ak holdujeme nízkotučným rastlinným tukom, treba si dať pozor na to, že sú úplne nevhodné na akúkoľvek tepelnú úpravu, teda aj na pečenie koláčov.

Prášok do pečiva
Ide vlastne o jedlú sódu zmiešanú s kyselinou, preto ho možno doma vyrobiť zmiešaním sódy bikarbóny s octom, prípadne s citrónovou šťavou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #múčnik #dezert #ovocie #recept

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...