Sezónne pochúťky
Jedálny lístok našich babičiek bol pestrý. Maximálne sa využívali sezónne plodiny, boli dostupné v záhradke alebo sa dali lacno zaobstarať na trhu. Letu dominovala zelenina, ovocie, huby a v zime sa varili strukoviny, pšeno alebo pohánka.
Odolný hrniec
Keramický hrniec používali naši predkovia na varenie polievok, ale aj na prípravu mnohých hlavných jedál, vďaka pevnosti materiálu umožňoval, aby sa v ňom varilo na priamom ohni alebo sa v ňom pripravované jedlo zapekalo v tradičnej peci.
Vareškov tip: Pšenová kaša
Najprv 250 g pšena dvakrát až trikrát sparíme – prelejeme vriacou vodou a scedíme. Nasypeme ho do litra vriaceho mlieka, osolíme a za stáleho miešania uvaríme kašu. Cibuľku osmažíme na masti a polejeme ňou kašu, ktorú však môžeme podávať aj na sladko, so škoricou a s cukrom.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na babičkine recepty
Údené mäso
Azda najčastejšou metódou konzervácie v minulosti bolo údenie, pri ktorom hrali dôležitú úlohu jednak naloženie mäsa na údenie, jednak použité drevo.
Forma na bábovku
Populárna je keramická forma na bábovku, je vyrobená z glazúrovanej kameniny vypaľovanej pri 1250 °C. Dnešné formy sa dajú umývať v umývačke.
Zemiaky
V kuchyni im patrí popredné miesto, dá sa z nich vyčarovať takmer všetko, či už ide o jedlo na sladko, na slano, ako hlavný chod alebo rôzne zemiakové chuťovky.
Kapusta
Jedna zo základných surovín v babičkinej kuchyni. Má priaznivé hojivé účinky napríklad pri žalúdočných vredoch, urýchľuje ich zaceľovanie a zmierňuje bolesť.
Majorán
Každý pozná majorán ako nenahraditeľné korenie v kuchyni, používa sa najmä do gulášov, polievok, omáčok, k niektorým druhom mäsa, do placiek či do plnky.