Babičkine sezónne pochúťky

Prednosť babičkinej kuchyne je v tom, že využíva a spracováva všetky domáce suroviny.

08.08.2014 15:00
babičkina kuchyňa, varenie Foto:
S babičkou v kuchyni sa veľa naučíme.
debata

Sezónne pochúťky

Jedálny lístok našich babičiek bol pestrý. Maximálne sa využívali sezónne plodiny, boli dostupné v záhradke alebo sa dali lacno zaobstarať na trhu. Letu dominovala zelenina, ovocie, huby a v zime sa varili strukoviny, pšeno alebo pohánka.

Odolný hrniec

Keramický hrniec používali naši predkovia na varenie polievok, ale aj na prípravu mnohých hlavných jedál, vďaka pevnosti materiálu umožňoval, aby sa v ňom varilo na priamom ohni alebo sa v ňom pripravované jedlo zapekalo v tradičnej peci.

Vareškov tip: Pšenová kaša

Najprv 250 g pšena dvakrát až trikrát sparíme – prelejeme vriacou vodou a scedíme. Nasypeme ho do litra vriaceho mlieka, osolíme a za stáleho miešania uvaríme kašu. Cibuľku osmažíme na masti a polejeme ňou kašu, ktorú však môžeme podávať aj na sladko, so škoricou a s cukrom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na babičkine recepty

Údené mäso
Azda najčastejšou metódou konzervácie v minulosti bolo údenie, pri ktorom hrali dôležitú úlohu jednak naloženie mäsa na údenie, jednak použité drevo.

Forma na bábovku
Populárna je keramická forma na bábovku, je vyrobená z glazúrovanej kameniny vypaľovanej pri 1250 °C. Dnešné formy sa dajú umývať v umývačke.

Zemiaky
V kuchyni im patrí popredné miesto, dá sa z nich vyčarovať takmer všetko, či už ide o jedlo na sladko, na slano, ako hlavný chod alebo rôzne zemiakové chuťovky.

Kapusta
Jedna zo základných surovín v babičkinej kuchyni. Má priaznivé hojivé účinky napríklad pri žalúdočných vredoch, urýchľuje ich zaceľovanie a zmierňuje bolesť.

Majorán
Každý pozná majorán ako nenahraditeľné korenie v kuchyni, používa sa najmä do gulášov, polievok, omáčok, k niektorým druhom mäsa, do placiek či do plnky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #recept #babičkina kuchyňa

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...