Vyznačuje sa významným obsahom živín a minerálov – bielkovín, draslíka, sodíka, vápnika, mangánu, ktorý výborne prospieva vlasom, ďalej železa, medi, fosforu a obsahuje aj menší podiel jódu, chlóru a kremíka.
Kráľ prevencie
O cibuli možno povedať, že má všestranné liečebné použitie a jej hlavný význam je v prevencii chorôb. Pôsobí preventívne najmä proti infekciám dýchacích ciest a lieči kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, chrapot, nádchu, angínu, chrípku či bolesti v krku.
Sídli v nej síra
Cibuľa sa vyznačuje vysokým obsahom aromatických zložiek síry, ktorých časť je zodpovedná za vôňu cibule a má na svedomí, že pri krájaní cibule mnohí z nás slzia. Vďaka síre má cibuľa antibakteriálne vlastnosti, je účinná napríklad proti salmonelóze.
Rýchly recept: Tradičná cibuľová polievka s chlebovými krutónmi
Potrebujeme:
4 cibule, 1 l vody, 2 kocky zeleninového bujónu, 4 krajce hriankového chleba, 2 PL soli, čierne korenie, hrsť petržlenovej vňate
Postup:
1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na polcentimetrové kúsky. V hlbokom hrnci s hrubým dnom rozpálime olej.
2. Za stáleho miešania smažíme cibuľu niekoľko minút, potom znížime teplotu a varíme pri miernej teplote 10–15 minút, pridáme bujón, osolíme, okoreníme a dovaríme.
3. Kocky hriankového chleba opečieme na rozpálenom oleji a pridáme do hotovej polievky.
Tip lenivého labužníka
Cibuľu nakrájame na mesiačiky, jarnú cibuľku na kolieska, sparíme v osolenej vode, prudko ochladíme, necháme odkvapkať, do cibule pridáme olej, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a necháme v chlade odležať.