Spôsoby konzervovania rajčín

Dobroty zo šťavnatých plodov leta môžete pripraviť aj konzervovaním.

03.08.2014 11:00
paradajkový džem, zelenina, zaváranie Foto:
Paradajkový džem je vynikajúcou pochúťkou.
debata

Sušené na slnku

Najmä v Taliansku sú veľmi obľúbené paradajky, ktoré boli sušené na slnku. Túto lahôdku si môžeme urobiť aj doma. Paradajky jednoducho poukladáme na plech, osolíme a dáme do mierne vyhriatej rúry. Po hodine môžeme pridať obľúbené bylinky.

Nakladaná príloha

Paradajky, ktoré nestihneme v kuchyni spracovať, môžeme naložiť. Väčšinou sa nenakladajú samostatne, ale spoločne so zelerom, s paprikou, mrkvou a trebárs aj karfiolom. Takto naložené paradajky sa nepokazia, a môžu sa stať skvelou prílohou rozličných jedál.

Vareškov tip: Paradajková nátierka

Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Nakrájané a olúpané paradajky pridáme k cibuli spolu s bobkovým listom, čiernym korením a podusíme. Podusené paradajky s cibuľou osolíme, osladíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Nátierku premiešame a dáme vychladiť.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri konzervovaní paradajok

Paradajky
Najchutnejšie rajčiny sú doma vypestované, ale aj tie z obchodu obsahujú prospešné látky, ich konzumácia je okrem iného prevenciou karcinómu prostaty.

Pasírka
Najúčinnejším kuchynským nástrojom na pasírovanie paradajok je sito, ktoré má priemer ideálne aspoň 20 centimetrov a je zhotovené s antikorovej či leštenej ocele.

Čili papričky
Ak používame ostré a čerstvé papričky, tak ich väčšinou čistíme, veľa štipľavého kapsaicínu obsahujú najmä semená, ktoré sa väčšinou odstraňujú.

Šalotka
Osobitý druh cibule, ktorá má oproti tradičnej kuchynskej cibuli tú výhodu, že je mrazuvzdorná a vytrvalá. Má typicky vajcovitý tvar, jej vnútro je bielo-fialové.

Ocot
Táto surovina je tradičným spoločníkom rajčín v rozličných pokrmoch, najmä vínny ocot pôsobí preventívne proti rakovine, ale napríklad aj proti zápalom či alergiám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #paradajka #recept #konzervovanie

+ Dnes na sladkosti zabudnite, dajte si radšej ovocie.
Je čas nato aby ste kontrolovali hlavne sami seba, myslite...

+ Zdravá strava a dostatok vody posilnia vaše telo i ducha.
Nové príležitosti v práci privedú k finančnému rastu....