Čo skrývajú marhule

Marhule sú jedným z najzdravších druhov ovocia.

06.07.2014 14:00
marhule, ovocie, vitamíny Foto:
Beta karotén v marhuliach môže obmedzovať vznik rakoviny.
debata

Z vitamínov majú napríklad vysoký obsah provitamínu A, ktorý je potrebný pri letnom opaľovaní pokožky a majú aj významný podiel vitamínu C. Pre zdravie má význam aj obsah draslíka, ktorý pomáha udržiavať tonus svalov a odstraňuje únavu.

Brzda rakoviny

Beta karotén v marhuliach podľa mnohých prieskumov môže obmedzovať vznik rakoviny a brzdiť jej rozvoj – najmä rakovinu ústnej dutiny. Marhule sa odporúčajú osobám s chorým srdcom a sušené boli už od dávnych čias považované za skvelé liečivo pri málokrvnosti.

Regeneruje pokožku

Marhuľový olej je súčasťou mnohých krémov a balzamov, pretože pomáha regenerovať a navlhčovať pokožku. Rozdrvené jadierka sa pridávajú do prostriedkov na mastnú pleť. Esenciálne oleje z marhúľ sú súčasťou náplní do pohlcovačov zápachu, kadidiel a sviečok.

Rýchly recept: Ostré grilované kuracie prsia v marhuľovej marináde

Potrebujeme:
4 väčšie kuracie prsia, 10 PL marhuľovej marmelády, 4 PL kečupu, 4 PL oleja, PL citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku, čili, soľ, čierne korenie
Postup:
1. Olej a marmeládu dobre premiešame. Môžeme doplniť aj pokrájané kúsky čerstvých marhúľ.
2. Pridáme kečup, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nakoniec aj čili. Do marinády ponoríme kuracie prsia a necháme odležať v chladničke.
3. Prsia vyberieme z marinády a ugrilujeme na rozpálenom rošte. Pri opekaní ich potierame marinádou a necháme ju na povrchu skaramelizovať.

Tip lenivého labužníka

Mrkvu očistíme a nastrúhame, zrelé marhule umyjeme, vykôstkujeme, nakrájame na tenké rezance, z polovice citróna vytlačíme šťavu, mrkvu a pripravené marhule premiešame v mise, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame spolu s cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #marhule

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...