Čriepky z pivnej abecedy

S pivom varili naši predkovia už pred stáročiami, preto dnes môžeme ťažiť z ich osvedčených postupov.

28.06.2014 14:00
pivo, čapovanie piva Foto:
S pivom môžete vykúzliť chutné jedlo.
debata

Pri nadmernom použití piva, dlhom varení či pri voľbe príliš silného moku môže namiesto vytúženej pochúťky vzniknúť znehodnotený pokrm. Preto treba dodržať niekoľko pravidiel.

Pravidlo A: pozor na druh piva

Ak si nie sme pri varení s pivom úplne istí, volíme radšej svetlé druhy piva s nižším podielom alkoholu. Tie môžeme kedykoľvek pridať alebo zriediť. Naopak, pri príprave minútok môžeme pridať trochu tmavého a silnejšieho piva.

Pravidlo B: pozor na prepálenie

Pri varení s čiernym pivom si treba dať zvlášť pozor. Čierne pivo je oveľa výraznejšie a používame ho radšej len do osvedčených receptov. Obsahuje oveľa viac cukru, ktorý pri nevhodnej úprave ľahko a rýchlo karamelizuje a prepaľuje sa.

Pravidlo C: pozor na trvanlivosť

Kulinárske pochúťky, ktoré sa podávajú za studena a obsahujú väčšie či menšie množstvo piva, majú veľmi krátku dobu trvanlivosti. Treba si dať pozor najmä na pivné nátierky, ktoré majú tendenciu v priebehu niekoľkých dní skysnúť.

Pravidlo D: pozor na cukor

Na cukor v pive si musia dať osobitný pozor najmä diabetici a ľudia držiaci z rozličných dôvodov niektorý druh diéty, kulinárske pochúťky pripravované s pivom (najmä tmavým) majú totiž oveľa väčšiu energetickú hodnotu ako bežné jedlá.

Pravidlo E: pozor na zeleninu

Treba si dať pozor aj na to, že nie všetky suroviny sa k pivu hodia. Ak sme zvyknutí dusiť s mäsom i zeleninu, v prípade varenia s pivom to robiť netreba. To isté platí aj o grilovaní, ani tu sa nemá potierať zelenina marinádou z piva.

Pravidlo F: pozor na korenie

Pri príprave najmä mäsitých jedál na pive si treba dať pozor na druhy použitého korenia. Ak chcete napríklad kombinovať tmavé pivo s korením, chuťovo sa najlepšie dopĺňa s bobkovým listom, anízom, novým korením, zázvorom alebo badiánom.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pivo #recepty #varenie s pivom

+ Nepreháňajte to so strukovinami, môžete mať problémy s vyprázdňovaním.
Máte tendenciu robiť veľa vecí...

+ Nakúpite na sviatky zásoby ovocia a zeleniny, sú zdrojom mnohých vitamínov.
Začnete si veriť, drieme vo vás...