Obsahuje veľké množstvo betakaroténu, vitamínov E a C, vitamíny skupiny B, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Zo stopových prvkov je v špargli hojne zastúpený draslík, zinok, fosfor, železo, jód a sodík.
Pradávne afrodiziakum
V niektorých krajinách špargľu oddávna považujú za účinné prírodné afrodiziakum. Vysoký obsah vitamínov a minerálov z nej robia priateľa našej fyzickej aj psychickej kondície, má stimulačný účinok na krvotvorbu, pomáha udržať zdravý cievny systém a zlepšuje zásobovanie mozgu kyslíkom.
Uvariť a nerozvariť
Zelenú špargľu často nie je potrebné lúpať, ak sú jej výhony mladé a krehké, bielu špargľu lúpeme pomocou škrabky na zemiaky. Ak ju chceme uvariť vcelku, dáme ju zviazanú dohromady do mierne osolenej vody, čo zamedzí jej polámaniu a rozvareniu.
Rýchly recept: Kuracie prsia s nakladanou špargľou na dezertnom víne
Potrebujeme:
0,5 kg kuracích pŕs, 400 g sterilizovanej špargle, vajce, kl škrobovej múčky, soľ, čierne korenie, 200 ml vývaru, 25 ml dezertného vína, PL sójovej omáčky, kl cukru, olej
Postup:
1. V mise rozmiešame vajce so škrobovou múčkou a soľou. Mäso nakrájame na kocky, pridáme do misy, premiešame a necháme chvíľku odležať.
2. Vo vývare rozmiešame víno, sójovú omáčku, cukor, soľ, korenie a škrob. Špargľu scedíme a necháme odkvapkať.
3. Na panvici s 2 lyžicami oleja opečieme mäso, potom pridáme nakrájanú špargľu a prehrejeme. Zalejeme vývarom a povaríme.
Tip lenivého labužníka
Odkvapkanú sterilizovanú špargľu rozložíme na misu, zo šunky urobíme rolky, paradajky nakrájame na dieliky, na špargľu pridáme dieliky paradajok, plátky syra, rolky zo šunky, do stredu misy dáme majonézu zmiešanú s horčicou, dochutíme soľou a korením a vychladíme.