Sladkí potomkovia monarchie - dezerty, ktoré musíte ochutnať

Rakúsko-uhorská kuchyňa bývala excelentná, bola pestrou zmesou nemeckej, talianskej, maďarskej, židovskej a slovanskej kuchyne.

09.06.2014 07:00
Jablková štrúdľa Foto:
Jablková štrúdľa je jedno z dedičstiev rakúsko-uhorskej kuchyne.
debata

Úplne samostatnou kapitolou sú však sladké múčniky, ktoré majú bohatú históriu a dodnes sú kulinárskymi raritami.

Sacherova torta

Autorom tejto výnimočnej pochúťky plnej čokolády a marhuľovej marmelády bol šestnásťročný kuchársky tovariš Franz Sacher v službách kniežaťa Metternicha. Neskôr jeho syn založil vo Viedni preslávený hotel, kde možno ochutnať originál.

Fašiangové šišky

Vznik fašiangových šišiek je opradený mnohými legendami. Viedenčania tvrdia, že toto chutné pečivo vynašla pekárka Cecília Mandoletti, ktorá ho od roku 1690 vo svojom obchodíku, známom po celej Viedni, v čase fašiangov plnila lekvárom.

Esterházyho torta

Múčnik dostal meno podľa uhorského šľachtického rodu, ktorého korene siahajú až do 13. storočia. Torta je však mladšia, jej tajomstvo spočíva v sladkom kréme z mlieka, pudingového prášku, vanilkovej drene, cukru, žĺtkov, čerešňovice a masla.

Cisársky trhanec

Obľúbený sladký múčnik vraj prvýkrát pripravil Leopold, dvorný kuchár cisára Františka Jozefa I., aby si uctil pôvaby jeho prekrásnej manželky, cisárovnej Sissi. Cisárovnej však údajne zákusok plný cukru nechutil, a tak ho zjedol sám cisár.

Jablková štrúdľa

Historické pramene uvádzajú, že jablkovú štrúdľu do našich končín priniesli Turci. Existuje mnoho receptov na prípravu tohto múčnika. Okrem známejšieho jablkového apfelstrudla sa pripravuje aj rovnako chutný tvarohový topfenstrudel.

Linecké koláče

Prvý písomný recept lineckého koláča siaha hlboko do histórie – až do roku 1653, záhadou zostáva, kto ho vymyslel. Aj receptov na jeho prípravu a druhov náplne je veľa. Pri príprave však netreba zabudnúť na ozdobnú mriežku z plátkov cesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezerty #rakúsko-uhorská kuchyňa #Sacher #štrúdľa

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....