V obchodoch dostaneme kuracie mäso vcelku s drobkami či bez drobkov, alebo rozdelené na jednotlivé časti, z ktorých každá má svoje kuchynské využitie.
Kurča vcelku
Kurča vcelku môžeme piecť, grilovať, prípadne aj údiť. Môžeme si ho pripraviť s rôznymi plnkami, dá sa naplniť zeleninou, hubami, ovocím. Výborné je plnené syrom, jablkami a kyslou kapustou či jednoducho upečené na masle.
Kuracie prsia
Kuracie prsia môžeme upraviť na mnoho spôsobov, vyprážaním, pečením, dusením či grilovaním. Klasikou sú tradičné rezne, kuracie rezne plnené slaninou a mandľami, rezne s medovým kečupom… Chutný je aj kurací guláš z pŕs.
Kuracie stehná
Môžeme piecť, dusiť i grilovať. Veľmi chutné sú pečené kuracie stehná na bylinkách, stehná pečené na kapuste, pečené na šampiňónoch, pečené s bielou fazuľou, grilované, dusené na paprike alebo pečené s kukuričnými lupienkami.
Kuracie krídla
Kuracie krídla obsahujú najmenej mäsa, prevažuje kosť s kožou. Labužníci si ich obľúbili pri grilovaní ako menšiu chuťovku k rôznym omáčkam. Môžu sa využiť aj pri varení vývarov. Výborné sú pečené krídla na mede alebo pikantné s čili.
Kuracie trupy
Zo skeletu a odrezkov sa pripravuje jednoduchý vývar. Z polovice kostry môžeme pripraviť plnohodnotnú polievku s mäsom, druhú polovicu môžeme zmraziť a použiť ako základ pre ľubovoľnú omáčku alebo polievku v budúcnosti.
Kuracie vnútornosti
Z kuracích drobkov – pečene, srdca a žalúdka sa dá pripraviť chutný guláš, vynikajúce sú vnútornosti na paprike alebo s hubami, kuracia pečeň s cesnakom a zeleninou, pikantná pečeň s cibuľou, pečeň v pyžame alebo na slanine.