Kapitoly z kuracej čítanky

Kuracie mäso patrí v slovenskej kuchyni medzi najobľúbenejšie, je krehké a ľahko stráviteľné.

31.05.2014 11:00
kuracie mäso, kuracina Foto:
Veľmi chutné sú pečené kuracie stehná na bylinkách.
debata

V obchodoch dostaneme kuracie mäso vcelku s drobkami či bez drobkov, alebo rozdelené na jednotlivé časti, z ktorých každá má svoje kuchynské využitie.

Kurča vcelku

Kurča vcelku môžeme piecť, grilovať, prípadne aj údiť. Môžeme si ho pripraviť s rôznymi plnkami, dá sa naplniť zeleninou, hubami, ovocím. Výborné je plnené syrom, jablkami a kyslou kapustou či jednoducho upečené na masle.

Kuracie prsia

Kuracie prsia môžeme upraviť na mnoho spôsobov, vyprážaním, pečením, dusením či grilovaním. Klasikou sú tradičné rezne, kuracie rezne plnené slaninou a mandľami, rezne s medovým kečupom… Chutný je aj kurací guláš z pŕs.

Kuracie stehná

Môžeme piecť, dusiť i grilovať. Veľmi chutné sú pečené kuracie stehná na bylinkách, stehná pečené na kapuste, pečené na šampiňónoch, pečené s bielou fazuľou, grilované, dusené na paprike alebo pečené s kukuričnými lupienkami.

Kuracie krídla

Kuracie krídla obsahujú najmenej mäsa, prevažuje kosť s kožou. Labužníci si ich obľúbili pri grilovaní ako menšiu chuťovku k rôznym omáčkam. Môžu sa využiť aj pri varení vývarov. Výborné sú pečené krídla na mede alebo pikantné s čili.

Kuracie trupy

Zo skeletu a odrezkov sa pripravuje jednoduchý vývar. Z polovice kostry môžeme pripraviť plnohodnotnú polievku s mäsom, druhú polovicu môžeme zmraziť a použiť ako základ pre ľubovoľnú omáčku alebo polievku v budúcnosti.

Kuracie vnútornosti

Z kuracích drobkov – pečene, srdca a žalúdka sa dá pripraviť chutný guláš, vynikajúce sú vnútornosti na paprike alebo s hubami, kuracia pečeň s cesnakom a zeleninou, pikantná pečeň s cibuľou, pečeň v pyžame alebo na slanine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #varenie #recept #kuracie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...