Rukola čistí krv i pečeň

Rukola nielenže výborne chutí, ale je aj zdraviu prospešná.

27.05.2014 17:30
rukola, bylinky Foto:
Rukola je charakteristická svojou pikantne jemnou chuťou.
debata (1)

Konzumáciou tejto bylinky zásobujeme telo najmä vitamínom C a beta karoténom. Má tiež pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene, posilňuje imunitu a pomáha zaháňať únavu, čo človek privíta najmä na jar.

Odvar na zažívanie

Z koreňa rukoly si môžeme uvariť odvar, ktorý pomáha pri zažívacích ťažkostiach, rukola je navyše mierne močopudná a je aj miernym preháňadlom. Navyše je vhodnou prírodnou alternatívou pri detoxikácii vnútorných orgánov.

Jemne pikantná

Rukola je charakteristická svojou pikantne jemnou chuťou, ktorá dokáže spestriť každé jedlo, najmä šaláty, cestoviny či rizoto. Chuť mladých lístkov pripomína reďkovku, horkastej chuti starších listov sa jednoducho zbavíme krátkou tepelnou úpravou.

Rýchly recept: Špagety s čerešňovými paradajkami, fetou a rukolou

Potrebujeme:
0,5 kg špagiet 100 ml olivového oleja 5 strúčikov cesnaku 0,5 kg čerešňových paradajok hrsť rukoly 250 fety soľ čierne korenie
Postup:
1. Najprv dáme do hrnca s osolenou vodou uvariť cestoviny do polomäkka. Medzitým v panvici rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom na miernom ohni rozpolené strúčiky cesnaku dozlatista.
2. Potom pridáme paradajky a miešame, kým sa z paradajok nezačne lúpať šupka. Panvicu zložíme z ohňa a vmiešame rukolu a nadrobený syr feta.
3. Nakoniec pokrm dochutíme soľou a čiernym korením a do zmesi vmiešame uvarené cestoviny.

Tip lenivého labužníka

Listy rukoly prepláchneme, necháme odkvapkať, pripravíme zálievku zmiešaním pretlačeného cesnaku so soľou, octom, olivovým olejom, všetko dobre našľaháme a zalejeme listy rukoly, s ktorými zálievku opatrne premiešame. Posypeme vlašskými orechmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #bylinky #rukola

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...