Ale v domácom prostredí je možné si prípravu obmeniť a pripraviť pizzu aj z iných druhov cesta.
Kysnuté cesto
Príprava kysnutého cesta je jednoduchá – najprv pripravíme kvások z múky, droždia, cukru, vlažnej vody a necháme ho vzísť, prilejeme olej, vodu, osolíme a vypracujeme stredne tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Jogurtové cesto
Ide o veľmi jednoduché cesto, do ktorého pridávame biely neochutený jogurt. Výhodou je aj to, že s pridaním jogurtu je možné znížiť objem potrebného tuku, prípadne môžeme tuk úplne vynechať.
Tvarohové cesto
Do cesta pridávame mäkký tvaroh a opäť je možné znížiť množstvo tuku, prípadne ho úplne vynechať. Najvhodnejšia na toto cesto je polohrubá múka. Tvarohové cesto je po upečení chutné a vláčne.
Lístkové cesto
Najľahšie je lístkové cesto kúpiť. Predáva sa chladené i mrazené, môžeme si tak urobiť zásoby. Ak nemáme radi kupované lístkové cesto, potom si na pizzu pripravíme toto cesto podľa niektorého jednoduchšieho receptu.
Nekysnuté cesto
Ide o cesto s droždím, ktoré sa však nenecháva kysnúť, ale sa hneď vytvaruje, naplní plnkou na pizzu a pečie. Postup spracovania cesta je rovnaký ako pri bežnom kysnutom ceste, len je potrebné zvýšiť objem droždia.
Krehké cesto
Je to obdoba cesta používaného na sladké múčniky. Cukor sa v tomto prípade prirodzene vynecháva, cesto je, naopak, potrebné osoliť. Vypracúva sa z múky, tuku a trochy tekutiny, môže sa odľahčiť kypriacim práškom do pečiva.