Druhy cesta vhodné na pizzu

Správna pizza sa pečie z riadne vykysnutého cesta. Tak postupujeme v prípade, že skutočne chceme mať pizzu pripravenú klasickým spôsobom.

24.05.2014 11:00
pizza, talianska kuchyňa Foto:
Príprava kysnutého cesta na pizzu je jednoduchá.
debata

Ale v domácom prostredí je možné si prípravu obmeniť a pripraviť pizzu aj z iných druhov cesta.

Kysnuté cesto

Príprava kysnutého cesta je jednoduchá – najprv pripravíme kvások z múky, droždia, cukru, vlažnej vody a necháme ho vzísť, prilejeme olej, vodu, osolíme a vypracujeme stredne tuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Jogurtové cesto

Ide o veľmi jednoduché cesto, do ktorého pridávame biely neochutený jogurt. Výhodou je aj to, že s pridaním jogurtu je možné znížiť objem potrebného tuku, prípadne môžeme tuk úplne vynechať.

Tvarohové cesto

Do cesta pridávame mäkký tvaroh a opäť je možné znížiť množstvo tuku, prípadne ho úplne vynechať. Najvhodnejšia na toto cesto je polohrubá múka. Tvarohové cesto je po upečení chutné a vláčne.

Lístkové cesto

Najľahšie je lístkové cesto kúpiť. Predáva sa chladené i mrazené, môžeme si tak urobiť zásoby. Ak nemáme radi kupované lístkové cesto, potom si na pizzu pripravíme toto cesto podľa niektorého jednoduchšieho receptu.

Nekysnuté cesto

Ide o cesto s droždím, ktoré sa však nenecháva kysnúť, ale sa hneď vytvaruje, naplní plnkou na pizzu a pečie. Postup spracovania cesta je rovnaký ako pri bežnom kysnutom ceste, len je potrebné zvýšiť objem droždia.

Krehké cesto

Je to obdoba cesta používaného na sladké múčniky. Cukor sa v tomto prípade prirodzene vynecháva, cesto je, naopak, potrebné osoliť. Vypracúva sa z múky, tuku a trochy tekutiny, môže sa odľahčiť kypriacim práškom do pečiva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #pizza #talianska kuchyňa #cesto

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...