Ba naopak, sú chutným spestrením jedálneho lístka. Kupujeme ich v rozličných podobách.
Surové ryby
Po čerstvé morské ryby si treba zájsť do prímorských krajín, do našich končín sa dostávajú väčšinou v mrazenej podobe. Po rozmrazení ich treba oškrabať od šupín, prípadne zbaviť rybieho zápachu – spariť ich vriacou a osolenou vodou a nechať dve minúty stáť.
Filé z rýb
Filé je vykostené čisté zmrazené mäso rôznych morských rýb, najčastejšie tresiek, rôznej veľkosti. Nesmieme sa však stopercentne spoľahnúť na to, že je bez kostí, môže obsahovať drobné kostičky. Filé pred úpravou rozmrazujeme len napoly a už rozkrájané na porcie.
Solené ryby
Najznámejšie sú solené slede, ktoré pred prípravou máčame 12 až 24 hodín v porcelánovej, sklenenej alebo kameninovej nádobe a vodu často vymieňame. Vodu môžeme tiež zmiešať s mliekom, najlepšie napoly. Pred samotnou konzumáciou odstránime väčšinu kostí.
Údené ryby
Údenáče sú aj u nás obľúbené. Podávame ich tak, že odstránime hlavu a chvost, rozrežeme kožu na bruchu od hlavy k chvostu a údenáča rozložíme na dosku. Odstránime chrbticu a rebrá na oboch stranách. Môžeme ich použiť aj do predjedál, šalátov či nátierok.
Sušené ryby
Na našom trhu sa objavili len prednedávnom. Jedlá z nich nechutia každému suchozemcovi. Pred kuchynskou úpravou ich treba dlhší čas máčať, aby zase prijali vodu, ktorú pri sušení stratili. Jednou z najznámejších sušených rýb je sušený tuniak – mojama.
Konzervované ryby
Ryby v konzerve sú na trhu v najrôznejšej úprave, napríklad v paradajkovom pretlaku, marinované, v oleji, vo vlastnej šťave, v majonéze, so zeleninou a podobne. V obchodoch dostať aj takzvané polokonzervy, ktoré možno skladovať len veľmi obmedzený čas.