V morčacom mäse sa skrýva zdravie. Čím všetkým prospeje?

Odborníci na výživu radia morčacie mäso medzi 14 najcennejších potravín.

29.04.2014 12:00
morčacie mäso Foto:
Vyšší obsah vápnika v morčacom mäse môže byť užitočný napríklad pre ženy v klimaktériu.
debata

Spolu s paradajkami, špenátom, brokolicou, čajom, strukovinami, čučoriedkami, ovsom, tekvicou, jogurtom, vlašskými orechmi, lososom, sójou a pomarančom. Má celý rad predností oproti ostatným druhom mäsa.

Obsah tuku

Morčacina má nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľná, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a je vhodná pre osoby s cievnymi a srdcovými problémami. Morčací tuk má priaznivé zloženie.

Obsah zinku

Vďaka vysokému obsahu zinku (150 g mäsa pokryje dennú odporúčanú dávku zinku) má blahodarný vplyv na fyzický vývoj dospievajúcich, priaznivo vplýva na imunitný systém človeka a na potenciu.

Obsah železa

Morčacie mäso obsahuje aj zvýšené množstvo železa, čím podporuje krvotvorbu a fungovanie červených krviniek. Je cenné pre športovcov a pre ženy po menštruácii, prípadne ľudí s anemickými ťažkosťami.

Obsah vápnika

Vyšší obsah vápnika v morčacom mäse môže byť užitočný napríklad pre ženy v klimaktériu, ktoré zvyčajne ohrozuje rednutie kostí. Selén zas patrí medzi minerály dôležité v boji proti voľným radikálom.

Obsah vitamínu B12

Morčacie mäso obsahuje veľké množstvo vitamínu B12 a má tak významné priaznivé účinky na ľudský organizmus: okrem iného zabraňuje málokrvnosti, podporuje nervový systém a činnosť pečene.

Obsah tryptofánu

Morčacie mäso obsahuje pre organizmus dôležitú aminokyselinu tryptofán, ktorá znižuje úroveň depresií, odstraňuje nespavosť a pomáha aj s abstinenčnými príznakmi pri odvykaní od fajčenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #vitamín #zinok #morčacie mäso #tryptofán

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...