Príprava kysnutého cesta na tieto maškrty má viacero variantov. Z rovnakých surovín, ale ich rôzneho množstva, môžeme pripraviť rozličné druhy kysnutého cesta.
Tuhé kysnuté cesto
Tuhé cesto sa dobre hodí na pečenie vianočiek a bochníkov, ktoré po vykysnutí potierame vajcom. Pre tuhé cesto sa stretneme s troma možnými rozpismi surovín – na cesto úsporné, obvyklé a jemné. Líšia sa v množstve cukru, tuku, droždia a žĺtkov.
Liate kysnuté cesto
Tento druh kysnutého cesta je vhodný na bábovku alebo na liate buchty. Je možné pripraviť cesto jednoduché alebo jemné. Rozdiel je v množstve cukru, tuku, vajec či iba žĺtkov a droždia. Správne vypracované cesto sa musí naozaj „liať“.
Polotuhé kysnuté cesto
Cesto polotuhé je vhodné na bábovky, buchty, ale aj na rôzne koláče, rožky a záviny. Opäť rozlišujeme cesto obvyklé a jemné. Oproti liatemu cestu použijeme polovičnú dávku cukru a mlieka. Tým získame cesto tuhšej konzistencie.
Prekladané kysnuté cesto
Prekladané cesto je vhodné na prípravu závinov, praclíkov alebo šatôčkových koláčov. Toto cesto je zložitejšie oproti predchádzajúcim pre svoju komplikovanejšiu prípravu. Musí sa niekoľkokrát prekladať, kysnúť a nechať odpočívať.
Zemiakové kysnuté cesto
Na prípravu zemiakového cesta sa používajú spolu so základnými surovinami aj studené, vopred uvarené zemiaky, ktoré sa postrúhajú najemno. Cesto pripravujeme naozaj tuhšie, pretože počas procesu kysnutia vďaka zemiakom „zredne“.
Slané kysnuté cesto
Cesto vhodné na žemle, rožky či sucháre. Príprava je rovnaká ako pri tuhom ceste, len sa k surovinám pridáva kocka cukru, celé vajce a soľ. Pripravené tvary z vykysnutého cesta sa nechávajú dokysnúť na plechu, potom sa potierajú vajcom.