Podoby kysnutého cesta

Nielen sviatočné, ale aj obyčajné chvíle si môžeme osladiť napríklad buchtami, koláčmi, vianočkami a inými dobrotami z kysnutého cesta.

23.03.2014 14:00
kysnuté cesto, pečenie, koláče Foto:
Polotuhé cesto je vhodné na bábovky, buchty, koláče, rožky a záviny.
debata

Príprava kysnutého cesta na tieto maškrty má viacero variantov. Z rovnakých surovín, ale ich rôzneho množstva, môžeme pripraviť rozličné druhy kysnutého cesta.

Tuhé kysnuté cesto

Tuhé cesto sa dobre hodí na pečenie vianočiek a bochníkov, ktoré po vykysnutí potierame vajcom. Pre tuhé cesto sa stretneme s troma možnými rozpismi surovín – na cesto úsporné, obvyklé a jemné. Líšia sa v množstve cukru, tuku, droždia a žĺtkov.

Liate kysnuté cesto

Tento druh kysnutého cesta je vhodný na bábovku alebo na liate buchty. Je možné pripraviť cesto jednoduché alebo jemné. Rozdiel je v množstve cukru, tuku, vajec či iba žĺtkov a droždia. Správne vypracované cesto sa musí naozaj „liať“.

Polotuhé kysnuté cesto

Cesto polotuhé je vhodné na bábovky, buchty, ale aj na rôzne koláče, rožky a záviny. Opäť rozlišujeme cesto obvyklé a jemné. Oproti liatemu cestu použijeme polovičnú dávku cukru a mlieka. Tým získame cesto tuhšej konzistencie.

Prekladané kysnuté cesto

Prekladané cesto je vhodné na prípravu závinov, praclíkov alebo šatôčkových koláčov. Toto cesto je zložitejšie oproti predchádzajúcim pre svoju komplikovanejšiu prípravu. Musí sa niekoľkokrát prekladať, kysnúť a nechať odpočívať.

Zemiakové kysnuté cesto

Na prípravu zemiakového cesta sa používajú spolu so základnými surovinami aj studené, vopred uvarené zemiaky, ktoré sa postrúhajú najemno. Cesto pripravujeme naozaj tuhšie, pretože počas procesu kysnutia vďaka zemiakom „zredne“.

Slané kysnuté cesto

Cesto vhodné na žemle, rožky či sucháre. Príprava je rovnaká ako pri tuhom ceste, len sa k surovinám pridáva kocka cukru, celé vajce a soľ. Pripravené tvary z vykysnutého cesta sa nechávajú dokysnúť na plechu, potom sa potierajú vajcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #kysnuté cesto #múčniky

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...