Vlašské orechy prospievajú srdcu

Okrem užitočných tukov, bielkovín a vlákniny obsahujú vlašské orechy aj rôzne zmesi minerálnych látok a vitamínov.

27.02.2014 17:00
orechy, semená, výživa, vitamíny Foto:
Spotreba jednej hrsti orechov niekoľkokrát týždenne prospieva zdraviu.
debata

Vlašské orechy obsahujú najmä vitamínu E – účinného antioxidantu, ktorý likviduje voľné radikály a zabraňuje tak negatívnemu ovplyvňovaniu zdravých buniek, orechy pomáhajú aj pri ochoreniach srdca a priaznivo ovplyvňujú tlak krvi.

Balzam na kožu

Liečivá sila vlašského orecha sa prejavuje pri vnútornom aj vonkajšom užívaní. Pripravujú sa z neho nápoje, odvary a výluhy, čaje i obklady. Čaj z listov čistí krv a je výborným prostriedkom na rôzne kožné problémy. Má blahodarný vplyv na žalúdok a črevá, zlepšuje trávenie.

Ideálne sú surové

Spotreba jednej hrsti orechov niekoľkokrát týždenne prospieva zdraviu. Orechy je najlepšie jesť v surovom, prírodnom stave. Praženie a ďalšia tepelná úprava môžu znižovať účinnosť aktívnych zložiek, slané orechy sa majú konzumovať len v obmedzenom množstve.

Rýchly recept: Rukolový šalát s mangom, avokádom a vlašskými orechmi

0,5 kg rukoly
veľké zrelé mango
2–3 zrelé avokáda
100 g vlašských orechov
citrón
100 ml olivového oleja
ružové korenie
soľ
citrónová kôra

1. Lístky rukoly poriadne opláchneme a necháme odkvapkať. Potom ich nasypeme do veľkej šalátovej misy. Mango a avokádo olúpeme, nakrájame ich na stredne veľké kúsky.
2. Kým všetko pridáme do misy s rukolovými lístkami, dôkladne ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou. Vylúpané orechové jadrá nasekáme a pridáme do misy.
3. Šalátovú zálievku pripravíme tak, že olivový olej zmiešame so štipkou soli, čerstvo zomletým ružovým korením, citrónovou kôrou a trochou citrónovej šťavy.
4. Všetky prísady prešľaháme metlou a vzniknutý dressing nalejeme na šalát. Všetko premiešame.

Tip lenivého labužníka

Najprv uvaríme hrnček vody, lyžicu jablčného octu, cukor a do toho dáme pol kilogramu vylúpaných vlašských orechov, potom všetko zamiešame a necháme vychladnúť na 70 °C, až napokon vmiešame dvesto gramov medu a zmes plníme do pohárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #vlašské orechy #semená #oleje

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...