Vlašské orechy obsahujú najmä vitamínu E – účinného antioxidantu, ktorý likviduje voľné radikály a zabraňuje tak negatívnemu ovplyvňovaniu zdravých buniek, orechy pomáhajú aj pri ochoreniach srdca a priaznivo ovplyvňujú tlak krvi.
Balzam na kožu
Liečivá sila vlašského orecha sa prejavuje pri vnútornom aj vonkajšom užívaní. Pripravujú sa z neho nápoje, odvary a výluhy, čaje i obklady. Čaj z listov čistí krv a je výborným prostriedkom na rôzne kožné problémy. Má blahodarný vplyv na žalúdok a črevá, zlepšuje trávenie.
Ideálne sú surové
Spotreba jednej hrsti orechov niekoľkokrát týždenne prospieva zdraviu. Orechy je najlepšie jesť v surovom, prírodnom stave. Praženie a ďalšia tepelná úprava môžu znižovať účinnosť aktívnych zložiek, slané orechy sa majú konzumovať len v obmedzenom množstve.
Rýchly recept: Rukolový šalát s mangom, avokádom a vlašskými orechmi
0,5 kg rukoly
veľké zrelé mango
2–3 zrelé avokáda
100 g vlašských orechov
citrón
100 ml olivového oleja
ružové korenie
soľ
citrónová kôra
1. Lístky rukoly poriadne opláchneme a necháme odkvapkať. Potom ich nasypeme do veľkej šalátovej misy. Mango a avokádo olúpeme, nakrájame ich na stredne veľké kúsky.
2. Kým všetko pridáme do misy s rukolovými lístkami, dôkladne ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou. Vylúpané orechové jadrá nasekáme a pridáme do misy.
3. Šalátovú zálievku pripravíme tak, že olivový olej zmiešame so štipkou soli, čerstvo zomletým ružovým korením, citrónovou kôrou a trochou citrónovej šťavy.
4. Všetky prísady prešľaháme metlou a vzniknutý dressing nalejeme na šalát. Všetko premiešame.
Tip lenivého labužníka
Najprv uvaríme hrnček vody, lyžicu jablčného octu, cukor a do toho dáme pol kilogramu vylúpaných vlašských orechov, potom všetko zamiešame a necháme vychladnúť na 70 °C, až napokon vmiešame dvesto gramov medu a zmes plníme do pohárov.