Zdravá príprava zdravého mäska

Ak chceme mať chutné mäsité pokrmy, a zároveň dbáme na vlastné zdravie, je dobré vedieť niečo o gastronomických postupoch.

18.01.2014 07:00
mäso, chuť, kvalita, príprava Foto:
Ako pripraviť mäsko tak, aby nebolo len chutné, ale aj zdravé...
debata (1)

Medzi zdravé spôsoby prípravy mäsa patrí varenie v pare varenie vo vode, dusenie, pečenie bez tuku, grilovanie na kameni či pečenie v alobale.

Varenie v pare

Je to azda najzdravší spôsob úpravy potravín. Táto príprava je rýchla, nie je potrebné používať tuk a spôsobuje minimálnu stratu živín. Varenie v pare je ideálne na prípravu rýb so zeleninou. Vhodné je používanie teplovzdušnej rúry.

Varenie vo vode

Alternatívou varenia v pare je varenie vo vode, len straty živín sú väčšie. Ak chceme, aby mäso bolo šťavnaté, vkladáme ho do vriacej osolenej vody. Pena, ktorá sa vytvorí, obsahuje bielkoviny, preto ju nezbierame, postupne klesne ku dnu.

Dusenie mäsa

Dusenie je niečo medzi varením v pare a vo vode. Mäso po naklepaní osolíme, prípadne okoreníme a najprv prudko opečieme na tuku. Potom mäso dusíme na podusenej cibuli alebo zelenine v hrnci s dobre priliehajúcou pokrievkou.

Pečenie bez tuku

Pri príprave hydiny alebo iných druhov mäsa sa používa pečenie bez tuku. Tuk sa nepridáva ani pred pečením, ani po ňom. Mäso sa položí na rošt, aby vypečený tuk mohol odtekať. Dobré je aj zapekanie v rúre, rímskom hrnci alebo zapekacej miske.

Grilovanie na kameni

Pri grilovaní na kameni potraviny neprichádzajú do priameho styku s ohňom a nevznikajú škodlivé splodiny z horiaceho odkvapkávajúceho tuku. Pritom všetky vizuálne a čuchové vnemy, ktoré ku grilovaniu patria, zostávajú zachované.

Pečenie v alobale

Pri príprave kuracieho mäsa či rýb v alobale získame chutnú a šťavnatú pochúťku aj bez použitia ďalšieho prídavného tuku. Mäso pečieme buď v rúre, alebo na grile. Je potrebné správne odhadnúť, kedy je mäso v alobale hotové.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #Para #zdravá príprava #dusenie mäsa

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....