Medzi zdravé spôsoby prípravy mäsa patrí varenie v pare varenie vo vode, dusenie, pečenie bez tuku, grilovanie na kameni či pečenie v alobale.
Varenie v pare
Je to azda najzdravší spôsob úpravy potravín. Táto príprava je rýchla, nie je potrebné používať tuk a spôsobuje minimálnu stratu živín. Varenie v pare je ideálne na prípravu rýb so zeleninou. Vhodné je používanie teplovzdušnej rúry.
Varenie vo vode
Alternatívou varenia v pare je varenie vo vode, len straty živín sú väčšie. Ak chceme, aby mäso bolo šťavnaté, vkladáme ho do vriacej osolenej vody. Pena, ktorá sa vytvorí, obsahuje bielkoviny, preto ju nezbierame, postupne klesne ku dnu.
Dusenie mäsa
Dusenie je niečo medzi varením v pare a vo vode. Mäso po naklepaní osolíme, prípadne okoreníme a najprv prudko opečieme na tuku. Potom mäso dusíme na podusenej cibuli alebo zelenine v hrnci s dobre priliehajúcou pokrievkou.
Pečenie bez tuku
Pri príprave hydiny alebo iných druhov mäsa sa používa pečenie bez tuku. Tuk sa nepridáva ani pred pečením, ani po ňom. Mäso sa položí na rošt, aby vypečený tuk mohol odtekať. Dobré je aj zapekanie v rúre, rímskom hrnci alebo zapekacej miske.
Grilovanie na kameni
Pri grilovaní na kameni potraviny neprichádzajú do priameho styku s ohňom a nevznikajú škodlivé splodiny z horiaceho odkvapkávajúceho tuku. Pritom všetky vizuálne a čuchové vnemy, ktoré ku grilovaniu patria, zostávajú zachované.
Pečenie v alobale
Pri príprave kuracieho mäsa či rýb v alobale získame chutnú a šťavnatú pochúťku aj bez použitia ďalšieho prídavného tuku. Mäso pečieme buď v rúre, alebo na grile. Je potrebné správne odhadnúť, kedy je mäso v alobale hotové.