Správna teplota pečenia

Pri pečení vianočných sladkostí takmer vždy narazíte na otázku, ako dlho treba tú-ktorú maškrtu piecť.

14.12.2013 11:00
pečenie, Vianoce, dezerty, vianočné pečivo Foto:
Pri stredných teplotách pečieme cesto skyprené kypriacim práškom.
debata

Treba si uvedomiť, že teploty uvedené pri receptoch bývajú len orientačné, a navyše každá rúra pečie inak, neraz treba použiť metódu pokusu a omylu. Tu sú približné hodnoty teplôt pečenia.

Najnižšia teplota

Pri najnižšej teplote (do 100 °C) ide v podstate o sušenie múčnikov, pečieme pri nej najmä bielkové pečivo, napríklad laskonky, ktoré po upečení zvyčajne plníme krémom, šľahačkou či inou vhodnou náplňou.

Nízka teplota Pri nízkych teplotách (130 – 150 °C) sa zvykne piecť snehové pečivo s orechmi , placky a kôpky. Pri 160 – 170 °C pečieme šľahané či trené tukové cestá a torty, ktoré majú vyšší korpus a treba ich piecť pomaly.

Stredná teplota

Pri stredných teplotách pečenia (170 – 190 °C) zvykneme piecť také druhy pečiva, ktorých cesto je skyprené kypriacim práškom, ďalej pečivo, do ktorého zapracujeme med, najmä perníky a medovníky.

Vysoká teplota

Pri vysokých teplotách (190 – 210 °C) pečieme drobné vianočné pečivo, kysnuté pečivo, koláče pečené vo formách a vianočky. Pri 210 – 225 °C zasa piškótové rolády či pečivo s vyšším obsahom tuku.

Najvyššia teplota

Pri teplotách 225 – 250 °C pečieme najmä lístkové a odpaľované cesto a rôzne záviny. Najvyššie teploty (250 – 300 °C) sú vhodné na prudké zapečenie snehových hmôt na predpečené múčniky.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať potrebovať na vianočné pečenie

Múka
Väčšina vianočného pečiva sa pečie z bielej pšeničnej múky, ktorú však možno nahradiť celozrnnou múkou alebo jej kombináciou s obyčajnou múkou.

Formičky na vykrajovanie
Sú nevyhnutným pomocníkom pri vianočnom pečení. V ponuke obchodov sú tvary od výmyslu sveta, vhodné na vykrajovanie pečiva.

Rastlinný tuk
Staré dobré maslo už nevládne v kuchyni ako kedysi, nahradzujú ho rastlinné tuky, vybrať si môžeme rýdzo rastlinné i zmiešané tuky.

Mandle
Takmer nenahraditeľná vianočná pochutina, je navyše zdravá, obsahuje veľké množstvo vápnika, ktorý je veľmi dôležitý pre naše kosti, a, samozrejme, aj pre chrup.

Škorica
Bez škorice by Vianoce neboli Vianocami, táto obľúbená korenina okrem iného pomáha pri problémoch s krvným obehom, pri krvácaní z nosa či hnačke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #sladkosti #Vianoce #vianočné pečivo

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...