Obsahujú menšie množstvo provitamínu A, ale sú pomerne bohaté na vitamín C, vitamíny B1, B2, B6 a niacín, majú vysoký obsah železa, horčíka, vápnika, fosforu a zinku.
Posilňovač svalov
Konzumácia gaštanov pomáha ľuďom s vysokým tlakom a kardiovaskulárnymi poruchami, posilňuje svaly, pôsobí proti únave po fyzickej námahe alebo pri podvýžive. Pri hnačke je vhodné konzumovať gaštanové pyré, ktoré sťahuje a upravuje stolicu.
Pečené i varené
Surové gaštany sa môžu konzumovať, len ak sú dostatočne jemné. Vždy ich treba dobre pohrýzť. Varené treba zbaviť šupky a variť vo vode spolu s aromatickými bylinami – rascou, feniklom či tymianom. Pečené sa pripravujú v rúre alebo na žeravom uhlí.
Tip lenivého labužníka
Narezané plody gaštanov prelejeme vriacou vodou, asi osem minút ich povaríme, ešte horúce ošúpeme, potom ich povaríme v mlieku s cukrom a s vanilkou domäkka, zmes prelisujeme a nakoniec premiešame s lyžicou rumu.