Jesenný sviatok zeleniny - ako ju skladovať, ako pripraviť

Jeseň sa v našej kuchyni spája s bohatým výberom zeleniny. Niektorú poznáme veľmi dobre, inú môžeme objavovať ako novinku. Prečítajte si zopár zaujímavostí o jesennej zelenine.

29.11.2013 12:00
zelenina - konzumácia zeleniny Foto:
Zo zeleniny uskladňujeme predovšetkým koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a niektoré hlúboviny.
debata

Polievky, omáčky, ryby

V klasickom jesennom menu by nemala chýbať zdravá cibuľová polievka, smotanové polievky zo zeleniny, hubové omáčky, rôzne paštéty, ale aj ryby. Tie by mali byť na jedálnom lístku po celý rok. Z dezertov sú vynikajúce jesenné štrúdle, ale aj cuketové buchty a hoci aj tekvicové koláče.

Krehký mangold

Aj v našej kuchyni sa udomácňujú donedávna exotické listy mangoldu, ktoré sa zberajú odrezávaním, pričom rastlina je trvalkou. Mladé krehké listy sú výborné do šalátov. Čepele väčších listov možno spracovať ako špenát. Hrubé stonky je vhodné používať zvlášť, výborné sú dusené, vyprážané i varené v pare.

Zelenina v cestíčku

Panvicu, na ktorej sme pripravovali v lete chutné minútky, možno na jeseň použiť na obľúbenú kuchársku disciplínu, a to na vyprážanie zeleniny v cestíčku. Práve na jeseň jej rastie najviac, a tak nám nič nebráni doma si vypražiť chutný rezeň z baklažánov, patizónu, tekvice či usmažiť obalené kelové listy.

Najlepšia je pivnica

Zo zeleniny uskladňujeme predovšetkým koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak a niektoré hlúboviny – hlávkovú kapustu, kel alebo kaleráby. Pre skladovanie zeleniny je podobne ako pri ovocí ideálnym prostredím chladná a dobre vetraná pivnica s teplotou v rozmedzí 1 – 4 °C. Vhodné je aj parenisko alebo „zimná jama“.

Vareškov tip: Zapečená cvikla s rukolou
Na cviklu kvapneme olivový olej, osolíme ju, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 200 °C asi 90 minút. Po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Rozložíme ich na tanier, posypeme natrhanými lístkami rukoly, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a ozdobíme hoblinami parmezánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #jeseň #menu #ako skladovať #dobroty zo záhrady

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...