Za svetovou kuchyňou sa dá vyraziť aj do mnohých reštaurácií, ale podstatne lacnejšie je pripraviť si cudzokrajné dobroty doma.
Grécke tzaziki
Zloženie tradičného gréckeho šalátu je jednoduché: uhorka, jogurt, olivový olej, cesnak, kôpor a čierne korenie. Uhorku nastrúhame najemno, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme hustý jogurt a dochutíme rozotreným cesnakom, korením a kôprom.
Thajská polievka tom yum kung
Do vriaceho mäsového vývaru pridáme zväzok citrónovej trávy, koriander, nakrájaný zázvor, povaríme, pridáme pokrájané paradajky a huby, krevety, rybaciu omáčku a opäť varíme. Nasekané čili papričky zalejeme na tanieri hotovou polievkou.
Španielska paella
Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kocky a speníme na olivovom oleji, pridáme na kocky nakrájanú papriku, podusíme, pridáme nasolené kuracie mäso, krevety, čili, karí, opražíme, podusíme zaliate bielym vínom, pridáme ryžu a dusíme domäkka.
Japonské temaki sushi
Plát riasy nori prepolíme, do jednej polovice riasy položenej na dlani dáme hrsť ryže, potrieme wasabi, pridáme obľúbené ingrediencie – rybu, zeleninu, kaviár…, prikryjeme druhou polovicou nori a smerom od konca zrolujeme do kornútika.
Mexické tortilly
Príprava tortíll sa tisícky rokov nemení – na dva hrnčeky kukuričnej múky dáme jeden hrnček vody, osolíme, vymiešame cesto, rozdelíme ho na diely, ťažkou panvicou ich roztlačíme a na rozpálenej platničke pečieme z oboch strán asi minútu.
Indické karí kurča
Z mnohých postupov na prípravu indickej pochúťky jeden jednoduchý: Kuracinu nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom, zalejeme sójovou omáčkou s čiernym a karí korením, pridáme drvený cesnak, korenie na gyros a mäso usmažíme na oleji.