Pochúťky s visačkou svet

Svetová kuchyňa je neobyčajne pestrá a vďaka možnosti cestovať a ochutnávať sú mnohé recepty čoraz populárnejšie aj u nás.

16.11.2013 10:45
japonské sushi, národné jedlo Foto:
V japonskom sushi nechýbajú obľúbené ingrediencie - ryba, zelenina, kaviár...
debata

Za svetovou kuchyňou sa dá vyraziť aj do mnohých reštaurácií, ale podstatne lacnejšie je pripraviť si cudzokrajné dobroty doma.

Grécke tzaziki

Zloženie tradičného gréckeho šalátu je jednoduché: uhorka, jogurt, olivový olej, cesnak, kôpor a čierne korenie. Uhorku nastrúhame najemno, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme hustý jogurt a dochutíme rozotreným cesnakom, korením a kôprom.

Thajská polievka tom yum kung

Do vriaceho mäsového vývaru pridáme zväzok citrónovej trávy, koriander, nakrájaný zázvor, povaríme, pridáme pokrájané paradajky a huby, krevety, rybaciu omáčku a opäť varíme. Nasekané čili papričky zalejeme na tanieri hotovou polievkou.

Španielska paella

Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kocky a speníme na olivovom oleji, pridáme na kocky nakrájanú papriku, podusíme, pridáme nasolené kuracie mäso, krevety, čili, karí, opražíme, podusíme zaliate bielym vínom, pridáme ryžu a dusíme domäkka.

Japonské temaki sushi

Plát riasy nori prepolíme, do jednej polovice riasy položenej na dlani dáme hrsť ryže, potrieme wasabi, pridáme obľúbené ingrediencie – rybu, zeleninu, kaviár…, prikryjeme druhou polovicou nori a smerom od konca zrolujeme do kornútika.

Mexické tortilly

Príprava tortíll sa tisícky rokov nemení – na dva hrnčeky kukuričnej múky dáme jeden hrnček vody, osolíme, vymiešame cesto, rozdelíme ho na diely, ťažkou panvicou ich roztlačíme a na rozpálenej platničke pečieme z oboch strán asi minútu.

Indické karí kurča

Z mnohých postupov na prípravu indickej pochúťky jeden jednoduchý: Kuracinu nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom, zalejeme sójovou omáčkou s čiernym a karí korením, pridáme drvený cesnak, korenie na gyros a mäso usmažíme na oleji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #špeciality #svetová kuchyňa #zvyky

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...