Hovädzia sviečkovica a nakladaná bravčovina

Ako spoznať a uchovať ich kvalitu a vyzdvihnúť ich chuť.

09.11.2013 14:05
mäso, chuť, kvalita, príprava Foto:
Mladé teľacie mäso sa považuje za diétny pokrm.
debata

Znamienko kvality

Sviečkovica je podlhovastý sval ležiaci na oboch stranách chrbtice, siaha od rebier k stehnu. Ide o najkvalitnejší druh hovädzieho mäsa. Sviečkovicu možno upiecť vcelku alebo ju rozkrájať a piecť steaky. Koniec sviečkovice – špička – sa zvykne zomlieť, ochutiť a podávať ako tatársky biftek. Zo stredu sa robia dvojité bifteky chateaubriand či medailóniky tournedos a filet mignon.

Rezne vo fľaši

Ak sa rozhodneme bravčové rezne konzervovať, najprv ich umyjeme, osušíme a dobre naklepeme. Do litrových pohárov dáme po lyžičke soli, natesno naukladáme rezne a navrch dáme lyžicu masti. Poháre uzavrieme a sterilizujeme na dva razy. Pri príprave ich môžeme klasicky obaliť v trojobale alebo cestíčku a vyprážať.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsa

Teľacie mäso
Toto mladé mäso sa považuje za diétny pokrm, hoci to závisí najmä od jeho úpravy. Teľacie mäso obsahuje málo tuku, má jemnú až mierne sladkastú chuť.

Doska na krájanie
Pri príprave mäsa sa len ťažko zaobídeme bez dosky na krájanie či naklepanie mäsa. Klasikou je doska z bukového dreva, dostať však aj dosky z plastu.

Plnotučná horčica
Horčica dokáže skvelo ochutiť rôzne mäsité jedlá, možno ju však smelo zaradiť aj medzi liečivé pochutiny, pôsobí pri epilepsii, bolestiach hlavy a stŕpnutí šije.

Bobkový list
Aromatická korenina, ktorá ochutí azda každý druh mäsa, v liečiteľstve sa používa na zlepšenie pamäti, prečisťuje organizmus a navodzuje pokojný spánok.

Muškátový oriešok
Vôňa muškátového orieška oddávna okúzľovala milovníkov vybraných jedál, slúžil aj ako medicína na brušné a niektoré krvné problémy, účinkoval vraj proti moru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #varenie #konzervovanie #spracovanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...