Zdravie sa skrýva v zemiakoch

Okrem osemdesiatich percent vody obsahujú zemiaky mnoho uhľohydrátov, najmä škrobu, bielkoviny a vlákniny.

26.10.2013 11:00
zemiaky, vitamíny, výživa, stravovanie Foto:
Zemiaková šťava má veľmi dobré antibakteriálne účinky.
debata

Okrem toho skrývajú významné množstvo minerálov a vitamínov – draslík, horčík, vápnik a vitamíny B, C, D a K. Aby sa vitamín C ničil pri varení čo najmenej, treba zemiaky hádzať priamo do vriacej vody namiesto postupného ohrievania alebo ich variť v šupke a v pare.

Balzam na trávenie

Zemiaky netrýznia náš tráviaci systém, preto pomáhajú ľuďom, ktorí majú problém so žalúdočnými vredmi, pôsobia aj pri rôznych otravách. Majú močopudné účinky, ale mali by si na ne dávať pozor ľudia, ktorým lekár odporučil obmedzenie draslíka pri poruchách obličiek. Naopak, draslík pomáha ľuďom s vysokým tlakom.

Liečivé obklady

Zemiaková šťava má veľmi dobré antibakteriálne účinky. V ľudovej medicíne sa zemiaky využívajú aj na rôzne obklady. Kašička z čerstvých zemiakov sa prikladá na obareniny, pri migrénach sa na hlavu dávajú plátky surových zemiakov a pri bolestiach uší sa uvarené, ešte teplé prikladajú na ucho.

Tip lenivého labužníka

Zemiaky ošúpeme, uvaríme vcelku, aby boli skoro mäkké, v mise zmiešame horčicu s octom, prilejeme olivový olej, osolíme a okoreníme čiernym korením, odkvapkané zemiaky nakrájame na hrubé kolieska, menšie rozpolíme, pridáme pažítku, petržlenovú vňať, zálievku a premiešame.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #vitamíny #zemiaky #minerály

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...