Apetít na uzde
Konzumácia čerstvého jablka pred každým jedlom pomáha udržať apetít pod kontrolou, zabraňuje prejedaniu a prispieva k zníženiu hmotnosti. Jablká sú cenným zdrojom vlákniny. Keď zjete pred jedlom jedno jablko, cítite sa plnšie a pravdepodobne toho skonzumujete menej.
Sušené plátky
Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervácie. Stredoveké gazdiné navliekli kolieska jabĺk na šnúry a vešali ich na stropné trámy, dnes sa plátky vystavia výparom z horiacej síry, aby nehnedli a potom sa sušia na drôtených roštoch na slnku. Vysušením sa koncentrujú prírodné cukry, čo oceňujú najmä športovci.
Vareškov tip: Jablková nutela
Tri kilá olúpaných, nakrájaných jabĺk bez jadrovníkov pomelieme a dáme variť s kilogramom kryštálového cukru. Do horúcej zmesi pridáme na kúsky nalámaných 200 g čokolády a 200 g kakaa, dobre premiešame, plníme do malých pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať pre jablkové recepty
Jablká
Staré známe anglické príslovie hovorí: „Jedno jablko denne a nepotrebuješ lekára.“ V našich zemepisných šírkach ho máme k dispozícii prakticky po celý rok.
Strúhadlo
Podľa spôsobu prípravy vyberáme vhodné strúhadlo, v ponuke obchodov dostať širokú paletu strúhadiel – pozinkované, antikorové, sklenené či umelohmotné.
Tvaroh
V rozličných druhoch múčnikov, ale aj iných pokrmoch je kombinácia jablka a tvarohu lahodná. Napríklad také jablká pečené v tvarohu, to je unikátna delikatesa.
Med
Raňajky v podobe nastrúhaného jablka, mrkvy, ku ktorým pridáme hrozienka, nalámané orechy, med a premiešame – veľmi zdravý variant, prvotriedna lahôdka.
Rozmarín
Ideálne korenie do rôznych jedál s obsahom jabĺk, treba si však dať pozor a dávkovať ho veľmi opatrne – ide o zvlášť aromatickú pochutinu s prenikavou vôňou.