Prínos jabĺk a spôsob ich konzervácie

Vyskúšajme v zime možno už zabudnutú chuť sušených jabĺk.

19.10.2013 11:00
sušené jablká, ovocie, vitamíny Foto:
Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervácie.
debata

Apetít na uzde

Konzumácia čerstvého jablka pred každým jedlom pomáha udržať apetít pod kontrolou, zabraňuje prejedaniu a prispieva k zníženiu hmotnosti. Jablká sú cenným zdrojom vlákniny. Keď zjete pred jedlom jedno jablko, cítite sa plnšie a pravdepodobne toho skonzumujete menej.

Sušené plátky

Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervácie. Stredoveké gazdiné navliekli kolieska jabĺk na šnúry a vešali ich na stropné trámy, dnes sa plátky vystavia výparom z horiacej síry, aby nehnedli a potom sa sušia na drôtených roštoch na slnku. Vysušením sa koncentrujú prírodné cukry, čo oceňujú najmä športovci.

Vareškov tip: Jablková nutela

Tri kilá olúpaných, nakrájaných jabĺk bez jadrovníkov pomelieme a dáme variť s kilogramom kryštálového cukru. Do horúcej zmesi pridáme na kúsky nalámaných 200 g čokolády a 200 g kakaa, dobre premiešame, plníme do malých pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pre jablkové recepty

Jablká
Staré známe anglické príslovie hovorí: „Jedno jablko denne a nepotrebuješ lekára.“ V našich zemepisných šírkach ho máme k dispozícii prakticky po celý rok.

Strúhadlo
Podľa spôsobu prípravy vyberáme vhodné strúhadlo, v ponuke obchodov dostať širokú paletu strúhadiel – pozinkované, antikorové, sklenené či umelohmotné.

Tvaroh
V rozličných druhoch múčnikov, ale aj iných pokrmoch je kombinácia jablka a tvarohu lahodná. Napríklad také jablká pečené v tvarohu, to je unikátna delikatesa.

Med
Raňajky v podobe nastrúhaného jablka, mrkvy, ku ktorým pridáme hrozienka, nalámané orechy, med a premiešame – veľmi zdravý variant, prvotriedna lahôdka.

Rozmarín
Ideálne korenie do rôznych jedál s obsahom jabĺk, treba si však dať pozor a dávkovať ho veľmi opatrne – ide o zvlášť aromatickú pochutinu s prenikavou vôňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #sušené jablká #konzervovanie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....