Napriek tomu sa celé roky od vzniku cestovín zbierali skúsenosti a rady, ako ich pripraviť čo najlepšie a najchutnejšie. Tu sú tie najzákladnejšie.
Dať veľa vody
Vody na prípravu cestovín musí byť dostatok, minimálne jeden liter na každých 100 g cestovín. Aj v prípade, že budete chcieť uvariť ešte menšie množstvo, menej ako jeden liter vody nedávajte, cestoviny musia voľne plávať, aby sa nezlepili.
Pridať olej
Olej je pri varení cestovín výborným pomocníkom, trochu oleja pridaného do vody vytvorí mastný kúpeľ, vďaka ktorému sa neprilepia na dno hrnca a ani sa nezlepia dokopy. Niekoľko kvapiek oleja môžete pridať aj do hotových cestovín.
Osoliť vodu
Pri varení cestovín je najlepšie použiť hrubú soľ. Pridávame ju krátko predtým, ako do vriacej vody vsypeme cestoviny. Na jeden liter vody sa dáva približne 10 g soli, ale ak k cestovinám pripravujeme omáčku výraznejšej chuti, stačí soli aj menej.
Ustrážiť objem
Sušené cestoviny pri varení zvýšia svoj objem. Preto treba počítať s tým, že na jednu osobu spotrebujete približne 80 g cestovín, ak ich budeme podávať s omáčkou. Ak sa chystáme pripraviť cestovinový šalát, môže ich byť o niečo viac.
Variť al dente
Cestoviny varte vždy „al dente", ak ich rozvaríte, zvyšuje sa ich kalorická hodnota. Cestoviny do polomäkka sú chutnejšie a lepšie stráviteľné. Návod na prípravu na obale býva spravidla orientačný, pretože každý sporák varí inou rýchlosťou.
Špagety nelámať
Špagety a makaróny sa majú variť vcelku a najmä nepolámané. Pomaly ich ponárajte do vriacej vody a súčasne stáčajte do oblúka. Makaróny varením zdvojnásobia svoj objem, ostatné druhy cestovín „narastú" približne o tretinu.