Pravidlá prípravy skvelých cestovín

Keď sa rozhodnete uvariť cestoviny, môže sa vám zdať, že nie je nič jednoduchšie.

13.09.2013 12:00
rodina, varenie, strava, cestoviny Foto:
Špagety a makaróny sa majú variť vcelku a najmä nepolámané.
debata

Napriek tomu sa celé roky od vzniku cestovín zbierali skúsenosti a rady, ako ich pripraviť čo najlepšie a najchutnejšie. Tu sú tie najzákladnejšie.

Dať veľa vody

Vody na prípravu cestovín musí byť dostatok, minimálne jeden liter na každých 100 g cestovín. Aj v prípade, že budete chcieť uvariť ešte menšie množstvo, menej ako jeden liter vody nedávajte, cestoviny musia voľne plávať, aby sa nezlepili.

Pridať olej

Olej je pri varení cestovín výborným pomocníkom, trochu oleja pridaného do vody vytvorí mastný kúpeľ, vďaka ktorému sa neprilepia na dno hrnca a ani sa nezlepia dokopy. Niekoľko kvapiek oleja môžete pridať aj do hotových cestovín.

Osoliť vodu

Pri varení cestovín je najlepšie použiť hrubú soľ. Pridávame ju krátko predtým, ako do vriacej vody vsypeme cestoviny. Na jeden liter vody sa dáva približne 10 g soli, ale ak k cestovinám pripravujeme omáčku výraznejšej chuti, stačí soli aj menej.

Ustrážiť objem

Sušené cestoviny pri varení zvýšia svoj objem. Preto treba počítať s tým, že na jednu osobu spotrebujete približne 80 g cestovín, ak ich budeme podávať s omáčkou. Ak sa chystáme pripraviť cestovinový šalát, môže ich byť o niečo viac.

Variť al dente

Cestoviny varte vždy „al dente", ak ich rozvaríte, zvyšuje sa ich kalorická hodnota. Cestoviny do polomäkka sú chutnejšie a lepšie stráviteľné. Návod na prípravu na obale býva spravidla orientačný, pretože každý sporák varí inou rýchlosťou.

Špagety nelámať

Špagety a makaróny sa majú variť vcelku a najmä nepolámané. Pomaly ich ponárajte do vriacej vody a súčasne stáčajte do oblúka. Makaróny varením zdvojnásobia svoj objem, ostatné druhy cestovín „narastú" približne o tretinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #varenie #jedlo #stravovanie #cestoviny

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....