Okrem klasiky v podobe bryndzových halušiek či pirohov sa konzumovali rozličné jednoduché jedlá.
Švábkový koch
Očistené nakrájané zemiaky treba uvariť v osolenej vode, scediť, prelisovať, vyškvariť slaninu, speniť cibuľu, vliať ju do cesta, pridať dve vajíčka, dobre premiešať, dať do vymasteného pekáča a upiecť dochrumkava.
Zamrvenka
Koreňovú zeleninu treba pokrájať na kocky, pridať cibuľu, spolu opražiť na masti, zaliať vodou, pridať soľ, korenie, zemiaky, do uvarenej polievky pridať zápražku pripravenú na slanine a vsypať mrvenicu z múky, vajíčka a vody.
Zemiakové šúľky
K olúpaným a prelisovaným zemiakom uvareným v šupke treba pridať štipku soli a hladkú múku, vymiesiť cesto, urobiť hrubší valec, pokrájať ho na menšie kúsky, každý kúsok pošúľať, šúľky uvariť, scediť, posypať makom a poliať maslom.
Šajtľava
Mrkvu, kaleráb, petržlen a kvaku treba očistiť, nakrájať na kocky, uvariť v osolenej vode so zelenou kapustou pokrájanou nadrobno, pridať zápražku pripravenú na bravčovej masti s hladkou múkou, nechať povrieť a dochutiť.
Múčna kaša – čír
Do vriacej vody treba za stáleho miešania pomaly sypať jačmennú alebo žitnú múku, variť až do mierneho zhustnutia, do hotovej kaše pomaly pridávať lyžicou kyslé mlieko, nechať ho zraziť a konzumovať s uvarenými zemiakmi.
Zemiakový kúchon
Varené očistené zemiaky treba prelisovať, pridať múku, kvások z droždia, vymiesené cesto nechať vykysnúť, rozvaľkať ho na veľkosť plechu, na cesto rozložiť pokrájanú kyslú kapustu, upiecť a povrch cesta ozdobne popichať vidličkou.