Skromná poživeň Liptova - poznáte tieto lacné dobroty?

Liptov patril a patrí medzi chudobnejšie kraje Slovenska a tomu zodpovedá aj zloženie stravy, ktorá bola skromná, a keď chýbalo mäso, Liptáci si poradili receptami z iných dostupných surovín.

08.09.2013 10:40
bryndza, bryndzová nátierka Foto:
Aj bryndza patrila medzi poživiny, z ktorých sa varievalo na Liptove.
debata (1)

Okrem klasiky v podobe bryndzových halušiek či pirohov sa konzumovali rozličné jednoduché jedlá.

Švábkový koch

Očistené nakrájané zemiaky treba uvariť v osolenej vode, scediť, prelisovať, vyškvariť slaninu, speniť cibuľu, vliať ju do cesta, pridať dve vajíčka, dobre premiešať, dať do vymasteného pekáča a upiecť dochrumkava.

Zamrvenka

Koreňovú zeleninu treba pokrájať na kocky, pridať cibuľu, spolu opražiť na masti, zaliať vodou, pridať soľ, korenie, zemiaky, do uvarenej polievky pridať zápražku pripravenú na slanine a vsypať mrvenicu z múky, vajíčka a vody.

Zemiakové šúľky

K olúpaným a prelisovaným zemiakom uvareným v šupke treba pridať štipku soli a hladkú múku, vymiesiť cesto, urobiť hrubší valec, pokrájať ho na menšie kúsky, každý kúsok pošúľať, šúľky uvariť, scediť, posypať makom a poliať maslom.

Šajtľava

Mrkvu, kaleráb, petržlen a kvaku treba očistiť, nakrájať na kocky, uvariť v osolenej vode so zelenou kapustou pokrájanou nadrobno, pridať zápražku pripravenú na bravčovej masti s hladkou múkou, nechať povrieť a dochutiť.

Múčna kaša – čír

Do vriacej vody treba za stáleho miešania pomaly sypať jačmennú alebo žitnú múku, variť až do mierneho zhustnutia, do hotovej kaše pomaly pridávať lyžicou kyslé mlieko, nechať ho zraziť a konzumovať s uvarenými zemiakmi.

Zemiakový kúchon

Varené očistené zemiaky treba prelisovať, pridať múku, kvások z droždia, vymiesené cesto nechať vykysnúť, rozvaľkať ho na veľkosť plechu, na cesto rozložiť pokrájanú kyslú kapustu, upiecť a povrch cesta ozdobne popichať vidličkou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #liptovská kuchyňa #osúch #bryndza

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...