Obsahuje provitamín A (betakarotén), vitamín B a E a významné množstvo vitamínu C, z minerálov obsahuje veľa draslíka, sodík, je v ňom veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa a rovnako obsahuje dosť chrómu, zinku, mangánu, medi a selénu, nechýbajú v ňom ani antikarcinogény.
Poradí si s trávením
Vďaka svojmu zloženiu usmerňuje karfiol tráviaci proces, pôsobí na celý trakt od žalúdka po slepé črevo, je veľmi vhodný pre ľudí so žalúdočnými chorobami, ako je gastritída či vredy, je dobrý pri zápche, pretože reguluje priechodnosť čriev, vhodný je aj pri podráždení či zápale hrubého čreva.
Nielen biela klasika
Z botanického hľadiska patrí karfiol k rovnakému druhu ako brokolica a všetky druhy kapusty, okrem bielej odrody existuje aj zelený a fialový. Dobrý je karfiol ohrievaný v pare a pokvapkaný olejom a citrónovou šťavou – je dobre stráviteľný a oveľa menej nadúva.
Rýchly recept: Ranná delikatesa z rímskeho karfiolu a fazule
Potrebujeme:
2 hlavy rímskeho karfiolu
PL bieleho vínneho octu
5 PL olivového oleja
2 kl pomarančovej kôry
PL pomarančového džúsu
2 PL kapár
soľ
čierne korenie
petržlenová vňať
plechovka bielej fazule
Postup:
1. Hlavy rímskeho karfiolu natrháme na menšie ružičky a v pare ich 8–10 minút uvaríme domäkka.
2. Potom karfiol zlejeme do sitka a opláchneme studenou vodou. V mise metličkou našľaháme ocot, kôru pomaranča, džús, kapary, soľ a čierne korenie.
3. Nakoniec pridáme všetky zvyšné ingrediencie, všetko premiešame a môžeme podávať.
Tip lenivého labužníka
Karfiol rozdelíme na malé ružičky, obvaríme v slanej vode, cibuľky nakrájame, vajcia nasekáme nadrobno, ocot zmiešame s olejom, cukrom, soľou a korením a opatrne podlejeme pod zeleninu. Pred podávaním posypeme zeleninu vajíčkom a nasekaným zázvorom.