Zavárate? Čo budete potrebovať a čo by ste mali vedieť?

Možno to už máte za sebou, možno sa tento rok na zaváranie ešte len chystáte. Naše rady sa vám možno zídu.

17.08.2013 10:30
zaváraniny - džemy - ovocie zavarané Foto:
Správne skladovanie zaváranín nie je náročné – len by nemali byť vystavené priamemu slnečnému svitu a vystavené mrazu.
debata

Päť vecí, ktoré budete potrebovať

Ovocie
Na sterilizáciu sú vhodné prakticky všetky druhy ovocia, ktoré máme k dispozícii, záhradkári dávajú, samozrejme, prednosť vlastnému vypestovanému ovociu.

Zavárací hrniec
Tradičný plechový zavárací hrniec dnes už nahrádzajú rozličné nové produkty, napríklad hrniec vybavený termostatom s časovačom a výpustným kohútom.

Cukor
Mnohí si zaváranie ovocia bez cukru nevedia predstaviť. Ale dá sa to – použitím štipky soli, ktorá z ovocia „vytiahne“ sladké zložky a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

Ocot
Pre tradičnú dobrú chuť zaváranej zeleniny, najmä uhoriek, sa oplatí používať osvedčený kvalitný a odskúšaný ocot, netreba to riskovať s lacným, neznámym octom.

Želírovacie prípravky
Tieto prostriedky sú rôsolovité látky, vyrobené z rôznych druhov prírodných surovín, a osobitnú úlohu majú pri príprave rozličných džemov a marmelád.

Chladnutie a skladovanie zaváranín

Riziko zmäknutia
Dôležité je, aby sme po ubehnutí predpísaného času zavárania vybrali poháre z hrnca. Nesmieme ich nechať vychladnúť v zaváracom hrnci, pretože by sa predĺžil čas zavárania a obsah by bol príliš mäkký a nevzhľadný. Nemalo by však dochádzať ani k prudkému ochladzovaniu.

Bez slnka i mrazu
Správne skladovanie zaváranín nie je náročné – len by nemali byť vystavené priamemu slnečnému svitu a vystavené mrazu. Nemusia byť bezpodmienečne v chladnej pivnici, môžu byť skladované aj pri izbovej teplote. Domáca špajza je dostačujúca.

Octom na gumičky
Ak používame pri zaváraní zaváracie gumičky, musíme ich pred sterilizáciou skontrolovať, osobitne, ak už boli raz použité. Poškodené vyradíme, ostatné povaríme 2 – 3 minúty v octovej vode. Ak boli gumičky mastné či plesnivé, povaríme ich dlhšie. Potom ich opláchneme v čistej vode a necháme v nej ležať.

Nech poháre nepraskajú
Pri plnení pohárov horúcim obsahom (napríklad džemom) ich postavíme na navlhčenú, teplú utierku, aby nepraskli. Ak používame pri plnení správny lievik, ušetríme si prácu pri upratovaní. Poháre poukladáme na rošt v hrnci. Neprekáža, ak sa navzájom dotýkajú, alebo ak sa dotýkajú hrnca.

debata chyba
Viac na túto tému: #zaváranie #rady pri zaváraní #ako upraviť ovocie

+ Upracte si dnes v domácnosti, sami sa tak budete cítiť oveľa lepšie.
Nespochybňujte slová svojich kolegov, chcú...

+ Nestrácajte hlavu, v prvom rade myslite na svoje zdravie.
Nie všetko musí byť tak ako to na prvý pohľad vyzerá,...