Maškrty českých prababičiek

Česká kuchyňa je síce ťažšie stráviteľná ale chuťou neodolateľná.

11.08.2013 11:00
koreňová zelenina, vitamíny, zdravá strava Foto:
V polievkach, v omáčkach či ako dusená príloha nemôže koreňová zelenina chýbať.
debata

Kačacie oškvarky s pečeňou

Lákavou pochúťkou našich západných susedov sú oškvarky z kačice pripravovanej na čiernom pive s prídavkom kačacej pečene. Podávajú sa v teplej zemiakovej placke – lokši. Ide o nasucho pečenú zemiakovú placku pripravenú z cesta z varených zemiakov.

Varený jazyk

Do minulosti siaha aj tradícia prípravy na plátky nakrájaného vareného údeného jazyka. Podáva sa s domácou chrenovou omáčkou, ktorú je dobré zjemniť sladkou smotanou a pochúťkovou karlovarskou knedľou pripravenou zo žemlí, vajca a muškátového orieška. Knedľa sa varí v pare.

Vareškov tip: Staročeské lievance

Pol kocky droždia dáme do misy a rozmiešame s 20 g vanilkového cukru, pridáme asi 300 ml teplého mlieka, 250 g múky, vajce, soľ, plátky mandlí a vypracujeme cesto, ktoré necháme v nádobe prikryté utierkou asi pol hodiny kysnúť. V panvici na oleji pečieme lievance dozlatista z oboch strán.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu českých receptov

Bravčové mäso
Traduje sa, že tradičná česká kuchyňa je nezdravá aj pre vysoký podiel mastného bravčového mäsa. Naši susedia si však doprajú aj „libovejšie“ mäsko.

Doska na cesto
Klasická drevená doska patrí aj do staročeskej kuchyne ako nevyhnutný prostriedok na miesenie a vaľkanie cesta, či už na knedle alebo iné múčniky.

Pivo
Pivo v jedle, pivo k jedlám… Tento čarovný mok sa vinie históriou českej gastronómie, veď Česko mnohí považujú za centrum varenia piva v Európe, ba aj vo svete.

Koreňová zelenina
Do polievok, omáčok aj ako napríklad dusená príloha nemôže zelenina chýbať v receptúrach babičiek, ktoré si ju zásadne dopestovali samy.

Majorán
Väčšinou sa používa sušený, ale najvýraznejšie chutí čerstvý a vlastnými rukami vypestované korenie prináša v kuchyni všestranné možnosti využitia.

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #česká kuchyňa #gastronómia #špeciality

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...