Ale tá vôňa a chuť! Dnes ju môžete okoštovať v staročeských reštauráciách, ktoré u našich západných susedov vyrastajú ako huby po daždi.
„Vepřo – knedlo – zelo“
České národné jedlo. Pečené bravčové mäso s varenou naloženou červenou alebo bielou kapustou a knedľou. Po naložení na tanier sa polieva výpekom a, samozrejme, zapíja pivom. Recept
Kulajda
Polievka z húb, čerstvého kôpru, zemiakov a kyslej smotany. Kulajdu môžeme považovať za kráľovnú hubových polievok. Je voňavá, na jazyku nás pohladká smotana a chuť čerstvých hríbov. Recept
Držková polievka
Hutná polievka z predvarených držiek (častí hovädzieho žalúdka), koreňovej zeleniny, majoránu a cesnaku. Podobne ako u nás aj v Česku je obľúbenou desiatovou polievkou. Recept
Sviečková na smotane
Jeden z emblémov českej kuchyne, pečené hovädzie mäso, prešpikované slaninou, zaliate smotanovou omáčkou z koreňovej zeleniny. Podáva sa s knedľou, niekto si pridá aj brusnice. Recept
Omáčky
K hovädziemu mäsu s knedľou si Česi i Moravania často dávajú mnoho ďalších variantov smotanových omáčok, napríklad kôprovú a chrenovú omáčku, paprikovú alebo rajčinovú.
Pečená kačka alebo hus
Obľúbená česká špecialita, podávaná s dusenou naloženou kapustou, knedľou a drvenou rascou. Počas pečenia sa kačica alebo hus niekedy potiera medom. Konzumuje sa najmä v zime. Recept