Dobroty s českým podpisom

Tradičná česká kuchyňa je na rozdiel trebárs od stredomorskej ťažšie stráviteľná, prevládajú v nej živočíšne tuky, mäso, múka.

10.08.2013 14:00
česká kuchyňa, knedle, omáčka Foto:
S knedľou konzumujú Česi mnoho variantov smotanových omáčok.
debata

Ale tá vôňa a chuť! Dnes ju môžete okoštovať v staročeských reštauráciách, ktoré u našich západných susedov vyrastajú ako huby po daždi.

„Vepřo – knedlo – zelo“

České národné jedlo. Pečené bravčové mäso s varenou naloženou červenou alebo bielou kapustou a knedľou. Po naložení na tanier sa polieva výpekom a, samozrejme, zapíja pivom. Recept

Kulajda

Polievka z húb, čerstvého kôpru, zemiakov a kyslej smotany. Kulajdu môžeme považovať za kráľovnú hubových polievok. Je voňavá, na jazyku nás pohladká smotana a chuť čerstvých hríbov. Recept

Držková polievka

Hutná polievka z predvarených držiek (častí hovädzieho žalúdka), koreňovej zeleniny, majoránu a cesnaku. Podobne ako u nás aj v Česku je obľúbenou desiatovou polievkou. Recept

Sviečková na smotane

Jeden z emblémov českej kuchyne, pečené hovädzie mäso, prešpikované slaninou, zaliate smotanovou omáčkou z koreňovej zeleniny. Podáva sa s knedľou, niekto si pridá aj brusnice. Recept

Omáčky

K hovädziemu mäsu s knedľou si Česi i Moravania často dávajú mnoho ďalších variantov smotanových omáčok, napríklad kôprovú a chrenovú omáčku, paprikovú alebo rajčinovú.

Pečená kačka alebo hus

Obľúbená česká špecialita, podávaná s dusenou naloženou kapustou, knedľou a drvenou rascou. Počas pečenia sa kačica alebo hus niekedy potiera medom. Konzumuje sa najmä v zime. Recept

debata chyba
Viac na túto tému: #česká kuchyňa #gastronómia

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...