Priehrštie pekárskych inštrukcií

Kým sa pustíte do pečenia, stojí zato nechať sa poučiť a osvojiť si niektoré dobré rady, ktoré pomôžu v rôznych situáciách.

23.07.2013 13:30
varenie, pečenie, kuchyňa Foto:
Pre krásne žlté koláče primiešajte do cesta pol balíčka vanilkového pudingu.
debata

Každý domáci pekár predsa túži po tom, aby sa mu podarili dobré koláče či torty. Aspoň také, aké dokázali upiecť naše babičky.

Náhrada vajec

Zavše sa stane, že pečiete narýchlo koláč a zistíte, že máte doma málo vajec. Rada je jednoduchá – každé jedno vajce môžete nahradiť lyžicou neutrálneho octu, napríklad bieleho vínneho alebo jablčného, do ktorého pridáte štipku soli.

Oprava korpusu

Ak sa vám „podaril“ tortový korpus v strede trochu vydutý, opravte ho tak, že vrchnú časť položte na náplň obrátene. Vydutý vŕšok tak ponoríte do náplne a torta z takého korpusu bude mať opäť svoj pravidelný klasický tvar.

Diery v ceste

Veľké diery v štruktúre koláča sa zvyčajne vytvoria vtedy, keď použijete príliš veľké množstvo kypriaceho prášku, ktorý nie je v ceste rozmiešaný. Preto treba kypriaci prášok vopred rozmiešať s múkou, až potom pridať ostatné prísady.

Vytiahnutie koláča

Keď chcete jednoduchšie vybrať koláč z vyššieho pekáča, používajte papier na pečenie, ktorý odstrihnete tak, aby prečnieval aspoň o pár centimetrov na dvoch stranách. Po upečení potom koláč za dlhšie konce vyberiete bez porušenia.

Žltá farba koláča

Pre krásne žlté koláče stačí pri miesení cesta primiešať doň pol balíčka vanilkového pudingu, ktorý najprv dôkladne rozmiešajte v troche vlažného mlieka. Žltá farba a lahodná chuť takých koláčov vás potom milo prekvapia.

Rovnaká veľkosť

Ak chcete upiecť venčeky rovnakej veľkosti, pomôžte si pohárikom. Okraj pohára namočte do misky s vodou a do hladkej múky. Potom si na plech „predkreslite“ múčne koliesko. Na kolieska z múky striekajte venčeky.

debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...