Nahrádza soľ, preto je dobrý pri diétach s obmedzením solí. Pôsobí proti neurózam, hnačkám, nadúvaniu a črevným kŕčom. Pomáha aj pri prechladnutí a kašli, uľahčuje dýchanie pri prieduškových ochoreniach.
Všestranné korenie
Majorán ako korenie je zmes listov a kvetov tejto bylinky. Používa sa hlavne do paštét, strukovinových pokrmov, polievok, na dusenie, do údenín, nechýba ani vo fašírkach a dobre chutí aj s hovädzím. Používa sa aj do cestovín, placiek, paštét a pri výrobe jaterníc.
Mastička na reumu
Účinná je majoránová masť na reumu: Asi 30 g nasekanej čerstvej vňate naložíme do 0,5 l kvalitného oleja (najlepšie olivového) a necháme v tme za občasného pretrepania odpočívať 2–3 týždne, potom olej zlejeme a precedíme cez handričku. Olejom natierame boľavé časti tela.
Rýchly recept: Kuracie prsia s hubami na majoráne a mede
Potrebujete:
- 2 kuracie prsia
- 2 štipky soli
- 4 PL oleja
- 230 g konzerva šampiňónov
- 2 PL medu
- pol kocky hovädzieho bujónu
- 4 vetvičky čerstvého majoránu
Postup:
- Kuracie prsia osolíme a urestujeme z oboch strán na oleji. V miske rozmiešame med, 100 ml vody, 2 vetvičky nasekaného majoránu a bujón na jednoliatu hmotu.
- K mäsu pridáme odkvapkané urestované šampiňóny, ak sú veľké, prekrojíme ich na polovice.
- Šampiňóny chvíľu prehrejeme a zalejeme ich pripravenou bujónovou hmotou. Dusíme asi dvadsať minút, kým mäso nezmäkne.
Na Varecha.sk nájdete ďalšie recepty s majoránom – kliknite.
Tip lenivého labužníka
Šampiňóny nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, v panvici na olivovom oleji upražíme, primiešame nasekanú petržlenovú vňať, majorán, šampiňóny dáme na tanier, pokvapkáme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami olivového oleja.