Majorán pomáha pri kašli, funguje aj ako náhrada soli

Majorán obsahuje silice a triesloviny, preto podporuje trávenie, upokojuje zažívací trakt a podporuje tvorbu žlče a tráviacich štiav.

05.06.2013 16:00
majorán Foto:
Majorán ako korenie je zmes listov a kvetov tejto bylinky. Používa sa hlavne do paštét, strukovinových pokrmov či polievok.
debata

Nahrádza soľ, preto je dobrý pri diétach s obmedzením solí. Pôsobí proti neurózam, hnačkám, nadúvaniu a črevným kŕčom. Pomáha aj pri prechladnutí a kašli, uľahčuje dýchanie pri prieduškových ochoreniach.

Všestranné korenie

Majorán ako korenie je zmes listov a kvetov tejto bylinky. Používa sa hlavne do paštét, strukovinových pokrmov, polievok, na dusenie, do údenín, nechýba ani vo fašírkach a dobre chutí aj s hovädzím. Používa sa aj do cestovín, placiek, paštét a pri výrobe jaterníc.

Mastička na reumu

Účinná je majoránová masť na reumu: Asi 30 g nasekanej čerstvej vňate naložíme do 0,5 l kvalitného oleja (najlepšie olivového) a necháme v tme za občasného pretrepania odpočívať 2–3 týždne, potom olej zlejeme a precedíme cez handričku. Olejom natierame boľavé časti tela.

Rýchly recept: Kuracie prsia s hubami na majoráne a mede

Potrebujete:

  • 2 kuracie prsia
  • 2 štipky soli
  • 4 PL oleja
  • 230 g konzerva šampiňónov
  • 2 PL medu
  • pol kocky hovädzieho bujónu
  • 4 vetvičky čerstvého majoránu

Postup:

  1. Kuracie prsia osolíme a urestujeme z oboch strán na oleji. V miske rozmiešame med, 100 ml vody, 2 vetvičky nasekaného majoránu a bujón na jednoliatu hmotu.
  2. K mäsu pridáme odkvapkané urestované šampiňóny, ak sú veľké, prekrojíme ich na polovice.
  3. Šampiňóny chvíľu prehrejeme a zalejeme ich pripravenou bujónovou hmotou. Dusíme asi dvadsať minút, kým mäso nezmäkne.

Na Varecha.sk nájdete ďalšie recepty s majoránom – kliknite.

Tip lenivého labužníka
Šampiňóny nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, v panvici na olivovom oleji upražíme, primiešame nasekanú petržlenovú vňať, majorán, šampiňóny dáme na tanier, pokvapkáme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami olivového oleja.

debata chyba

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...