Proces výroby bryndze a žinčice

Výroba kvalitnej bryndze má svoje striktné pravidlá.

16.05.2013 11:30
bryndza, bryndzová nátierka Foto:
Typickú výraznú chuť bryndze veľmi zjemní smotana.
debata

Zo salaša do fabriky

Pri fabrickej výrobe sa najprv do sladkého ovčieho mlieka pridá syridlo, nechá sa zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Ten sa odnesie do bryndziarne, kde vyzreje v syrárskych vaniach. Zo syra sa vytlačí prebytočná srvátka a rozdrví sa, posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.

Sladká i kyslá

Keď sa na salaši do plátenných šatiek pochytá všetok syr, zvyšná tekutina sa zahreje a nechá povariť. Navrchu sa vytvorí zrazenina – žinčica, ktorá sa drevenou vareškou odoberá do pripravených nádob. Vznikne sladká žinčica, ktorá sa môže nechať skysnúť. Obe sú veľmi obľúbené.

Jemnejší variant

Ak bryndzové halušky nemáme radi príliš slané, môžeme bryndzu chvíľu povariť so smotanou tak dlho, kým nie je mäkká. Typická chuť bryndze sa tak veľmi zjemní. Pri tradičnom postupe prípravy však stačí zmiešať bryndzu s horúcimi haluškami, a tá sa sama rozpustí.

Správna haluška

Pri varení sa halušky majú len máličko rozvariť a správne uvarená haluška musí byť pri zahryznutí pružná. Zemiakovú zmes nenechávame dlho stáť, pretože státím rýchlo redne. Dáme variť veľký hrniec s vodou, do ktorého halušky zavaríme. Vodu zväčša nesolíme, o všetko sa postará až na tanieri bryndza.

Vareškov tip: Bryndza s lososom

Päťdesiat gramov údeného lososa prelisujeme alebo najemno posekáme a zamiešame do 150 g bryndze vymiešanej s trochou smotany. Ochutenú bryndzu natierame na chlebíčky, zdobíme zelenou pažítkou a na kolieska nakrájanými paradajkami.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu bryndzových špecialít

Bryndza
Ak chceme do pripravovaných pokrmov tú pravú, nefalšovanú a zdravú bryndzu, treba zájsť do ovčiarskych krajov, kde sa vyrába na salašoch. Najmä v Liptove a na Orave.

Papier na pečenie
Bryndzové múčniky zvyčajne obsahujú dosť tuku na to, aby sme plech na pečenie nemuseli pripraviť klasickým vymastením, ale použili papier na pečenie.

Múka
Bryndzové múčniky sú výbornou pochúťkou, ktorú môžeme upiecť pri rôznych príležitostiach a v rôznych podobách, napríklad koláče alebo slané pečivo k nápojom.

Kyslá smotana
Bryndza a smotana patria jednoducho k sebe, ich kombinácia je lahodná nielen v tradičných bryndzových polievkach, ale aj v iných jedlách a múčnikoch.

Slanina
Nielen naša klasika – bryndzové halušky, ale aj mnoho ďalších bryndzových jedál si vyžaduje prítomnosť slaniny, ktorá umocňuje neopakovateľnú chuť bryndze.

debata chyba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...