Barbecue sezóna sa začala! Čo vedieť, kým hodíte mäso na gril?

Grilovacia sezóna sa začala. Príjemné a teplé počasie láka do záhrad a altánkov, ale aj na balkóny, kde mnohé domácnosti už vyniesli z pivnice elektrický gril.

01.05.2013 08:00
grilovanie - grilovačka Foto:
Pred grilovaním by ste mäso mali nechať zahriať na izbovú teplotu.
debata

Možno aj sviatočný prvý máj vyláka vašu rodinku ku grilu. Pokiaľ patríte medzi grilovacie „panny“ alebo sa vám nie vždy vydarí mäsko tak, ako by ste chceli, čítajte slová od majstra.

Šéfkuchár Vojto Artz griluje rád a často. Pripomína však, že pri tejto úprave mäsa či zeleniny platí niekoľko dôležitých pravidiel. „Na grilovanie je najvhodnejšia čerstvá – chladená hydina, ktorú pred úpravou dôkladne umyjete a osušíte,“ hovorí Artz. Podľa neho nie je vhodné využívať na grilovanie mäso, ktoré ste kúpili čerstvé a zamrazili. Väčšina mrazničiek totiž mäso zmrazuje postupne a následne pri rozmrazovaní sa z neho okrem vody vyplaví aj šťava. Výsledok sú potom suché a žuvačkové pokrmy.

Čerstvé mäso, samozrejme, skladujete v chladničke. No pred grilovaním by sa malo nechať zahriať na izbovú teplotu. „Ak na grilovanie použijete mäso priamo vybraté z chladničky, mohlo by sa na gril prilepiť a neodborným narábaním znehodnotiť,“ upozorňuje šéfkuchár.

Čoraz populárnejšie je pri grilovaní hydinové mäso. Chutí najmenším, ale zároveň dokážu uspokojiť j žalúdky dospelých gurmánov. Treba mu však dodať chuť. „Kuracie stehná, prsia či krídla marinujeme, potierame pastami či koreninami,“ vysvetľuje Artz. Hydinu treba podľa neho marinovať najmenej hodinu pred grilovaním. „Môžeme ju marinovať aj dlhšie a uložiť do chladu, no pred grilovaním ju zahrejeme na izbovú teplotu,“ zdôrazňuje opäť. Dôležité je tiež nepridávať do marinád soľ. „Vyťahuje šťavu z mäsa a pri dlhšom marinovaní je potom suché. Soliť treba počas úpravy,“ vysvetľuje šéfkuchár.

Sám vyskúšal aj niekoľko predpripravených. „Napríklad marinované kurča či kuracie prsia Hyza. Akurát si potom kuchár povie, čo ja budem vlastne robiť, veď tam je už všetko hotové,“ zavtipkoval si Artz. Podobné výrobky podľa neho ocenia gazdinky, ktoré majú naponáhlo.

Rovnako veľká je však skupina tých gurmánov, ktorí majú najradšej vlastnú marinádu a celý proces prípravy grilovačky od počiatku – teda aj prípravy marinády či dochucovania mäsa a zeleniny. Tým Artz radí, aby dbali na niekoľko dôležitých pravidiel.

„Suché koreniny sa na povrchu mäsa rýchlo spália, preto mäso koreníme, keď ho pri grilovaní obrátime na druhú stranu. Ak si chceme pripraviť korenenú pastu na grilovanie, použijeme čerstvé bylinky, premiešame ich s olejom a mäso potrieme. A dôležité je tiež vedieť, že hydinu by sa mala grilovať na tácke na grilovanie, aby tuk nestekal do ohňa a nespálil mäso,“ vymenoval Artz.

Čas grilovania:
Kurča celé 120–160 minút
Kuracie stehná horné s kosťou 15 minút z každej strany
Kuracie stehná dolné s kosťou 15 minút z každej strany
Kuracie krídelká 10 minút z každej strany
Kuracie stehná vykostené 10 – 12 minút z každej strany
Kuracie rezne 7 minút z každej strany
Špízy so zeleninou 15 – 20 minút, občas obraciame
Klobásky 5 – 6 minút

A ešte pár dôležitých rád:

  1. Pri diétnej príprave jedál zabalíme hydinové mäso napríklad so zeleninou do alobalu, ktorý jemne potrieme olejom. Alobal uzavrieme, aby šťava nevytiekla.
  2. Hydinové mäso je dôkladne prepečené, keď sa oddeľuje od kosti a šťava vytekajúca v mieste vpichu nožom je priezračná, nie ružová.
  3. Ak chceme kúsky hydinového mäsa alebo špízy flambovať, polejeme ich ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.
debata chyba

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...