Nie je cesnak ako cesnak

Ukážeme vám, že cesnak sa nemusí používať iba do jedla.

07.03.2013 18:30
cesnak medvedí, vitamíny, jarná očista, výživa Foto:
Cesnak medvedí.
debata (1)

Ostrá ruská medicína

Keď niekto v starom Rusku dostal chrípku, dával si vodku s cesnakom a paprikou, išiel do sauny a odpočíval. Mnohí ľudia, medzi nimi aj bohatí a slávni, odporúčali priateľom túto ostrú medicínu. Podľa západných výskumníkov dokonca platí, že ak cesnak lúhujeme v alkohole, je tento extrakt schopný dodať telu viac ako 65 percent účinných látok obsiahnutých v cesnaku.

Jarná očista

Medvedí cesnak je rastlina s veľkou škálou liečivých účinkov na ľudský organizmus. Môže obohatiť náš jedálny lístok už skoro na jar a zároveň poslúžiť ako prostriedok na jarnú očistnú kúru. Očistné účinky rastliny sa zvýšia zmiešaním s listami mladej žihľavy, ktorá sa tiež výborne hodí na jarnú detoxikáciu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri príprave cesnakových pokrmov

Cesnak
Zväčša ho používame prelisovaný či rozotrený, ale do niektorých jedál je lepšie cesnak nasekať. Aby sa nelepil na ruku alebo nôž, treba ho pokvapkať olivovým olejom.

Lis na cesnak
V ponuke obchodov sú výborné lisy na jednoduché lisovanie cesnaku, vyrobené z odolnej zliatiny ušľachtilých kovov a opatrené čistidlom z odolného plastu.

Tvrdý syr
V kuchyni obľúbené tvrdé syry dozrievajú v pivniciach väčšinou od 3 do 24 mesiacov podľa druhu. Kvalitný tvrdý syr by nemal byť vysušený ani po dlhom čase zrenia.

Paradajky
Dnes sú už v obchodoch počas celého roka, ale vďaka svojmu nenáročnému pestovaniu sa oplatí pestovať aj paradajky doma v nádobách. Domáce sú domáce.

Jarná cibuľka
Nakrájaná na kolieska je vynikajúca na chlebe s maslom, ale často ju pridávame aj do pokrmov teplej kuchyne, dokonca sa dá aj marinovať – je skvelá.

1 debata chyba

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...