Zelená či biela? Ktorá špargľa je jemnejšia a ktorá má horkastú chuť? Vyskúšajte tieto recepty

Začína sa obdobie, kedy sa na trhoch a v obchodoch opäť objavuje jeden z najzaujímavejších jarných pokladov - špargľa.

19.04.2024 06:00
špargľa, zelená, biela Foto:
Akej dáte prednosť?
debata

Alebo, lepšie povedané, dva poklady. Toto obdobie nám totiž prináša možnosť voľby medzi zelenou a bielou špargľou, každá ponúka o inú chuť.

Tajomstvo zelenej špargle

Zelená špargľa je možno tou prvou, ktorá vás napadne, keď si spomeniete na sezónnu pochúťku. Zelená špargľa rastie nad zemou a slnečné žiarenie jej dodáva charakteristickú zelenú farbu. Jej chuť je svieža a jemne horkastá, čo ju robí ideálnou pre grilovanie, opekanie alebo ako súčasť šalátov. Hlavičky sú oproti bielej špargli mierne otvorené. Stonky bývajú tiež tenšie a mäkšie.

Pre správnu prípravu zelenej špargle je kľúčové jej dôkladné umytie a odstránenie tvrdších koncov. Potom stačí krátko povariť alebo opražiť na panvici so soľou a olivovým olejom a môžete sa tešiť na lahodný zážitok.

špargľa, omáčka, diéta Čítajte viac Akú omáčku podávať ku špargli? Máme tri tipy

Biela špargľa

Biela špargľa má tendenciu byť mierne sladšia a menej horká než zelená. Je veľmi krehká a má jemnú chuť. Pri nákupe bielej špargle je kľúčové venovať pozornosť kvalite. Vyberte stonky, ktoré sú pevné, hladké a majú svieži vzhľad. Hrot by mal byť uzavretý a nezafarbený. Čím svetlejšia farba špargle, tým lepšia kvalita.

Príprava bielej špargle môže byť trochu náročnejšia. Je dôležité, aby ste odstránili vonkajšiu vrstvu, ktorá môže byť tvrdá, ošúpali spodnú časť stonky, aby ste odstránili horkosť. Potom ju môžete variť, zapekať alebo opražiť na panvici.

Zelená špargľa sa vyznačuje čerstvou chuťou, kým biela špargľa prináša sladšiu chuť.

Pri nákupe špargle sa nebojte experimentovať. Možno vás prekvapí, akým spôsobom sa tieto dva druhy líšia a ako môžu obohatiť vaše kulinárske skúsenosti. A nezabudnite, že sezóna špargle je krátka, takže neváhajte a vychutnajte si túto sezónnu lahôdku, kým môžete.

Video
Z domácej špargľovej polievky môžete pripraviť výdatné jedlo, keď ju dotvoríte mäsovými guľôčkami s karí korením.
Video
Pozrite si, akú dobrotu môžete vyčarovať zo záhoráckej špargle.
Video
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelená špargľa #biela špargľa

+ Sústreďte sa viac na plusy, na mínusy pokojne zabudnite.
Sieťovanie je kľúčom k novým pracovným príležitostiam....

+ Sústreďte sa hlavne sami na seba, na ostatné veci zabudnite.
Nespochybňujte ľudí okolo seba, momentálne vám...