Zapácha vám z úst aj bez zjavných príčin? Tento dôvod ste možno nepoznali, súvisí s...

Každý z nás si určite občas všimol, že má problém s nepríjemným dychom. Či už ide o ráno po prebudení alebo po jedle, môže to byť dosť nepríjemné. Pre nás samotných, ale aj ľudí okolo.

10.04.2024 00:00
zápach z úst, halitóza, mikroorganizmy,... Foto:
K príčinám, ktoré sa podieľajú na "pachovom probléme", patria aj špecifické potraviny.
debata

Čo by ste mali vedieť o zapáchajúcom dychu a dá sa takýmto problém predísť? Čítajte s nami.

Zdravotné príčiny zlého dychu

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť, že nám z úst zapácha. Medzi najbežnejšie patrí nedostatočná ústna hygiena. Nedostatočné čistenie zubov a jazyka môže spôsobiť hromadenie baktérií, ktoré produkujú nepriaznivé odóry. Aj ochorenia ústnej dutiny ako paradentóza či napríklad ústna trhlina sú radené medzi potenciálne rizikové faktory pri zapáchajúcom dychu.

Pozrite si rozhovor so stomatológom Ľubošom Ždiňákom
Video
Zdroj: TV Pravda

Dôvodom môžu byť potom aj špecifické ochorenia – napríklad diabetická ketoacidóza alebo chronická obštrukčná choroba pľúc. Špecifickým problémom je nedostatočná tvorba slín. Ak ich nemáme dostatok, výsledkom môže byť, že vám bude z úst zapáchať. Sliny sa podieľajú totiž na odstránení zvyškov potravy a baktérií.

Čo jeme, to dýchame

K príčinám, ktoré sa podieľajú na „pachovom probléme“, patria aj špecifické potraviny. Najčastejšie spomínané v tomto kontexte sú potraviny s typickým zápachom ako cibuľa či cesnak. Nepríjemná aróma z úst však môže byť aj dôsledkom popíjania alkoholu či nadmerného pitia kávy. Špecifickou skupinou sú potom mliečne výrobky. Mlieko, syry a jogurty môžu zanechať film na jazyku a v ústach, čím vytvárajú priaznivé podmienky pre baktérie, ktoré spôsobujú zápach z dychu.

Ako problém vyriešiť?

Ak je príčinou konkrétna potravina, riešenie je relatívne jednoduché – „spúšťačom“ sa vyhneme a skúsime ich vyradiť z nášho jedálnička či pitného režimu. Prípadne ich obmedzíme. Zaujímavosťou napríklad je, že mliečne výrobky zvyčajne spôsobujú zápach v ústnej dutine popoludní, no raňajkový jogurt či káva s mliekom sú v poriadku. Najlepšie je overiť si to sám na sebe a pri niektorých potravinách si nastaviť, kedy je vhodné ich konzumovať a či vôbec.

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok Čítajte viac Toto sú ideálni jarní pomocníci do vášho jedálnička: Jeden posilní imunitu, ďalší zase kosti či srdce

Ak problém vyplýva zo zdravotných faktorov, potom je na mieste návšteva odborníka. Pravidelné návštevy zubného lekára na preventívnu kontrolu, ale aj zubnú hygienu môžu pomôcť predchádzať problémom s dychom a identifikovať prípadné problémy včas. Zvyšok je však aj vo vašich rukách – zubnú dutinu musíte pravidelne ošetrovať, čistiť je nutné aj medzizubné priestory, v ktorých sa zachytávajú zvyšky jedál. Mať po ruke zubnú niť alebo medzizubnú kefku nie je hanba, ani keď ste v práci a odbehnete si po obede vyčistiť ústnu dutinu na toaletu.

Pri závažnejších problémoch s dychom, ako sú paradentóza alebo gastroezofageálny reflux, sa poraďte so svojím lekárom o možnostiach liečby.

Zaujímavosť:

Veľa ľudí nevie, že zápach z úst môžu spôsobiť aj tzv. mandľové kamene alebo tzv. tonzilolity na mandliach. Ide o malé, kalcifikované útvary, ktoré sa môžu vytvoriť v priehlbinách alebo zárezoch mandlí v ústnej dutine. Vznikajú, keď sa do priehlbín alebo zárezov mandlí dostanú zvyšky, ako sú častice potravy, odumreté bunky a hlien, a potom sa skalcifikujú. Často vylučujú nepríjemný zápach, ktorý môže prispieť k zlému dychu. Je spôsobený hromadením baktérií a zvyškov v priestoroch mandlí. Baktérie produkujú fluktuujúce sírové zlúčeniny, ktoré majú silný a nepríjemný zápach. Liečba je nutná, pričom môže najprv prebehnúť na domácej báze – napríklad vyplachovanie úst roztokom soli a vody. V závažnejších prípadoch môže byť odporučené chirurgické odstránenie mandlí), najmä u osôb, ktoré majú opakované tonzilolity alebo chronický zlý dych.

So zubnými protézami bolo veselo! Zážitky Jozefa Vajdu zo 70-tych rokov pobavia
Video
Zdroj: RTVS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zápach #cesnak #mandle #ústna dutina #zlý dych

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...