Mindful eating: Trend, ktorý vás zbaví kilogramov bez diéty

Chcete schudnúť a vyskúšali ste už mnoho diét? Možno nie je problém v tom, čo jete, ale ako jedávate. Neúspešné diéty prinútili odborníkov pozrieť sa na chudnutie inak a mindful eating sa ukazuje ako výnimočne úspešný.

15.08.2023 13:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Pomocou vedomého jedenia sa naučíte mať svoje stravovacie návyky pod kontrolou.
debata

Sústredenie je cesta k štíhlosti

Spomeniete si bez dlhého premýšľania, čo ste mali včera a predvčerom na obed? Ak áno, skúste sa teraz zamyslieť nad tým, či ste si jedlo naozaj vychutnali a venovali ste mu svoju plnú pozornosť, alebo ste pri tom sledovali televíziu, telefonovali či surfovali po sociálnych sieťach. Mnoho ľudí popri jedle robí veľa iných vecí. A preto priberajú. Znie to smiešne? No vedci to myslia vážne.

Vedomé jedenie zdravé

Mindful eating alebo všímavé či vedomé jedenie je založené na budhistickom koncepte mindfulness. Ide o techniku, ktorá pomáha získať kontrolu nad stravovacími návykmi. V praxi to znamená rozšírenie pozornosti a jej plné využitie počas jedenia. Jedlu by ste sa mali venovať všetkými svojimi zmyslami, teda zapojiť hmat, zrak, čuch, chuť aj sluch.

Podstatou všímavosti je plné zameranie sa na prítomný okamih. Vo vzťahu k jedlu mindfulness radí spomaliť, preskúmať a vychutnať si každé sústo a predovšetkým počúvať signály tela. Všímavé jedenie umožňuje prežívať potešenie z jedla oveľa intenzívnejšie a plne sa sústrediť len na jedlo a jeho kvalitu. Nejde teda len o premýšľanie na tým čo jete a počítanie kalórií. Je to aj o samotnom jedení, ktoré vníma telo inak, ak sa naň sústredíte.

Ako sa prejesť k štíhlosti?

Nie je to vôbec zložité. Jedzte pomaly a dostatočne žujte. Dostatočným hryzením a rozdrvením jedla naštartujete trávenie a prácu tela. Telo totiž dostane signál, že jete, a tak začne okamžite pracovať na tom, aby sa strava začala spracovávať. A samozrejme, urobte si na jedlo čas, usaďte sa k nemu a venujte sa mu. Žiadny mobil, tablet, televízia ani časopis či kniha. Mindful eating vám môže pomôcť k chudnutiu a zároveň vás naučí vyberať si kvalitné potraviny, ktoré vám prospejú aj zdravotne. Začať jesť vedome však nemusí byť pre každého ľahké. Ako pri vytváraní každého nového zvyku to chce dávku trpezlivosti. No určite sa to oplatí.

fototrener zien 01 Čítajte aj Chudnutie bez diét a utrpenia? Budete prekvapení, tréner žien vysvetľuje ako na to

Nie je to len o štíhlosti

Pretože hlavne získate kontrolu nad stravovacími návykmi. Pomocou vedomého jedenia sa naučíte mať svoje stravovacie návyky pod kontrolou, čo vám pomôže pri chudnutí alebo v prípade, že trpíte emocionálnym prejedaním. Rozpoznáte rozdiel medzi skutočným a emocionálnym hladom.

Prestanete sa prejedať

Vedeli ste, že mozog potrebuje okolo 20 minút na to, aby spracoval, že ste po jedle a dostatočne sýti? Ak sa budete na jedlo sústrediť, zjete ho presne toľko, koľko jedla telo v danej chvíli potrebuje. Budete sa po jedle cítiť lepšie

Pokiaľ začnete jedlo vnímať všetkými svojimi zmyslami, bude to mať pozitívny vplyv nielen z fyzického hľadiska, ale aj toho psychického. Mindful eating dokáže navodiť autentické príjemné pocity. Začnete jesť kvalitné a zdravé potraviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #stravovacie návyky #stolovanie #mindfulness #emočné jedenie #nepravidelné jedenie

+ Nezabúdajte na vitamíny, vaše telo ich momentálne potrebuje najviac.
Máte pred sebou ťažký pracovný deň, všetko...

+ Nezhoršujte si zbytočne situáciu a nemyslite negatívne.
Tvrdo pracujte, odmeny na seba nenechajú dlho čakať....